Ruim 80 potentiële demonstranten van zowel links als rechts werden bij de gemeentegrens onderschept en teruggestuurd. Tien mensen zijn gearresteerd; uit beide kampen evenveel. Ze werden aangehouden vanwege belediging, racisme, bedreiging en verboden wapenbezit. Er zijn een boksbeugel en een vlindermes in beslag genomen.
Iedereen is zondagavond weer vrijgelaten, met uitzondering van Pegida-voorman Edwin Wagensveld. Deze wordt waarschijnlijk pas morgenochtend om 10.00 uur vrijgelaten. Volgens woordvoerster Asje Bello omdat tot dat moment de Enschedese noodverordening loopt.
Grote politiemacht
Volgens die noodverordening waren zondag demonstraties verboden en gold een samenscholingsverbod. Omdat beide kampen via sociale media volop opriepen toch massaal naar de stad te komen, was een grote politiemacht op de been. Wagensveld werd zondagmorgen met zijn vrouw op een parkeerplaats in Enschede direct opgepakt wegens het overtreden van het noodverbod.
Asje Bello nam daarna voor Pegida het heft in handen. Zij wist het centrum wel te bereiken, maar werd uiteindelijk op de Oude Markt staande gehouden en gesommeerd Enschede te verlaten. Onder politiebegeleiding werd ze naar haar auto gebracht, waarna ze tegen twee uur met een kleine aanhang in Hengelo op het Stationsplein demonstreerde en bij het arrestantencomplex in Borne protesteerde tegen de aanhouding van Wagensveld.
Enschede
In Enschede was op dat moment de rust al weergekeerd. De talrijke identiteitscontroles, het in de gaten houden van het verkeer op de snelweg richting Enschede, de duidelijke aanwezigheid op de Oude Markt en bij het station en het surveilleren in de binnenstad, met ander andere politie te paard, in auto's, op mountainbikes en met camerawagens, wierp zijn vruchten af. Rond 15.00 uur trok de politie zich langzaam terug uit de stad. Om 16.00 werd de inzet beëindigd.
Situatie onder controle
De demonstratie van rechtsextremisten en de tegendemonstratie van de antifascistische tegenbeweging werden verboden, omdat volgens loco-burgemeester Eelco Eerenberg de veiligheid in de stad niet meer te garanderen was. Beide kampen waren te veel uit op een confrontatie. De situatie met twee demonstraties zou niet beheersbaar zijn. Pegida-woordvoerster Bello trok daaruit de conclusie dat de anti-fascisten daarmee uitmaken wie er wel en niet mogen demonstreren in Enschede.
Loco-burgemeester Eelco Eerenberg concludeerde achteraf dat dit 'het juiste was om te doen'. Er is de afgelopen dagen veel in gang gezet in de communicatie - ook in Duitsland - om demonstranten af te schrikken. Eerenberg stelt vast dat dit heeft gewerkt. "Er waren serieuze signalen bij de politie dat er zeker 600 demonstranten zouden komen. Het was een realistisch scenario dat het naar 1000 kon oplopen. We zien dat veel groepen eieren voor hun geld hebben gekozen. Het is daardoor een veilige vaderdag geworden in de stad."
Ook de politie is tevreden over hoe de actie is verlopen. We hebben laten zien dat we doen wat we zeggen. En we hebben de rust gehandhaafd.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - Foto: Emiel Muijderman