"We krijgen de komende jaren vaker te maken met extreme weersomstandigheden", zegt watergraaf Stefan Kuks van waterschap Vechtstromen. "Meer wateroverlast, bijvoorbeeld door hoosbuien, maar ook langere perioden van droogte. Hierop zijn we nog onvoldoende voorbereid."
Als voorbeeld van hoe het mis kan gaan, noemt Kuks extreme overstromingen in Münster. "Daar viel op 28 juli 2014 300 millimeter regen in zeer korte tijd. Dat veroorzaakte 140 miljoen euro aan schade."
Handvatten
Volgens het waterschap hebben juist middelgrote steden behoefte aan concrete handvatten om beter om te gaan met klimaatveranderingen en extreem weer. Ze beschikken over minder geld en deskundigheid dan de grote steden, terwijl de relatie met het omringende gebied juist hecht is.
Schade voorkomen
In het Europese project CATCH zoeken de partners samen naar maatregelen om schade te voorkomen en de leefbaarheid te waarborgen. Ook de Universiteit Twente, waterschap Vechtstromen, provincie Overijssel, de gemeente Zwolle en zeven partijen uit Duitsland, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Zweden doen mee. CATCH is een Engelse afkorting voor water sensitive Cities: the Answer To Challenges of extreme weather events. Oftewel: waterbewuste steden, antwoord op extreme weersomstandigheden.
Met het project is 4,7 miljoen euro gemoeid. De helft wordt betaald met Europese Interreg-subsidie.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM