Een grensoverschrijdende snelle fietsverbinding is zo'n gek idee nog niet. Voor het doortrekken van de F35 van Enschede naar Gronau en Ochtrup is zowel potentie als draagvlak, zo blijkt uit een eerste haalbaarheidsstudie in opdracht van de drie gemeenten.
Die wilden vooral weten wat het meest optimale tracé is naar de stadskernen en de bedrijvenparken aan de oostkant van Gronau en het Weinerpark in Ochtrup, hemelsbreed op zo'n 13 kilometer vanaf de grensovergang in Glanerbrug.
Langs het spoor
Op Nederlands grondgebied eindigt het beoogde tracé van de F35 tot nu toe bij de kruising van de Oosterstraat met de Noord Esmarkerrondweg. Wordt de fietssnelweg doorgetrokken richting Duitsland, dan is een route langs het spoor de meest logische. De onderzoekers van de adviesbureau's AB Stadtverkehr en Soab stellen voor het fietspad langs de Oosterstraat verdiept in de spoorberm aan te leggen, om zo de Noord Esmarkerrondweg te kruisen. Vervolgens gaat de F35 langs het spoor en via de tunnel aan de Lenteweg tot vlak voor de grens. Daar buigt de route in zuid-oostelijke richting voor aansluiting op de Enscheder StraÃe in Gronau.
Kwaliteitseisen
Aan de Duitse kant van de grens loopt het tracé van de F35 alsmaar rechtdoor langs de doorgaande weg naar de binnenstad van Gronau en verder naar Ochtrup. Omdat het aantal fietsers aan Duitse kant naar verwachting lager is wordt de verbinding in Duitsland niet direct volgens de kwaliteitseisen van een fietssnelweg aangelegd. Die gaan uit van een 4 meter breed fietspad met rood asfalt en zo min mogelijk kruisingen.
De totale kosten worden op 17 miljoen euro geraamd, waarvan 5 miljoen voor het Nederlandse deel. Waarschijnlijk komt er een vervolgonderzoek.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Emiel Muijderman