Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Vuurwerkramp Enschede: politiemensen mogen anoniem blijven

276497 monument 1

De politie hoeft niet alle namen bekend te maken van politiemensen die meewerkten aan het onderzoek naar de vuurwerkramp. Dat heeft de Raad van State in hoger beroep beslist.

Rudi Bakker, voormalig directeur van S.E. Fireworks, had de zaak aangespannen. Hij wil dat alle informatie over de vuurwerkramp openbaar wordt gemaakt. Het ging in dit geval specifiek om het interne politierapport over de gedragingen van het Tolteam. Dit team onderzocht de oorzaak van de ramp en werd onder meer bekend vanwege het gerommel met het rode broekje , de sportbroek die verdachte Andre de Vries zou hebben aangehad op de dag van de ramp. In het interne onderzoeksrapport werd de werkwijze van het Tolteam zeer kritisch beoordeeld.

De politie heeft delen van dit onderzoek geheim gehouden. Volgens de korpschef zou het betrokkenen onevenredig kunnen schaden als die delen worden gepubliceerd. In een zaak daarover, aangespannen door Bakker, oordeelde de rechtbank Zwolle dat wel alles openbaar moest worden gemaakt. Maar in hoger beroep heeft de Raad van State de politie nu dus gelijk gegeven.

Klokkenluiders
Volgens de RvS zijn de opstellers van het bewuste rapport in feite klokkenluiders, net als de politiemensen die verklaringen over hun collega s hebben afgelegd. Zij zouden kunnen worden benadeeld als hun namen bekend worden. Bovendien zou het ertoe kunnen leiden dat in de toekomst steeds minder politiemensen en andere ambtenaren bereid zijn om kritische geluiden te laten horen, als ze weten dat hun naam bekend moet worden gemaakt. De Staat heeft er belang bij dat ambtenaren zich vrij voelen om onregelmatigheden over het interne functioneren van een overheidsorgaan en zijn ambtenaren aan de orde te stellen , aldus de RvS.

Ook de Tolteam-leden en overige ambtenaren die in het rapport worden genoemd, blijven anoniem. Volgens de RvS worden ook zij onevenredig hard in hun persoonlijk leven geraakt door publicatie van hun namen. En hetzelfde geldt voor de mensen die in de zaak verdachte zijn geweest: ook die namen hoeft de politie niet vrij te geven.

De enige naam die wel moet worden gepubliceerd is die van een advocate, die beroepshalve een van de verdachten verdedigde.

Bij de vuurwerkramp op zaterdag 13 mei 2000 kwamen 23 mensen om het leven. Foto: Rutger Borgerink
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.