De afdelingen spoedeisende hulp (SEH) in Nederland krijgen steeds meer mensen over de vloer. Dat komt vooral door het langer thuis wonen van ouderen en de toename van het aantal complexe (oudere) patiënten. Ook hapert de doorstroom in ziekenhuizen door volle verpleeghuizen, wachttijden bij revalidatiecentra en ggz-instellingen, en de soms lange zoektocht naar beschikbare bedden in de tussenopvang (eerstelijns verblijf). Vorig jaar nam de wachttijd daardoor op de SEH landelijk met 4,5 procent toe.
160 minuten wachten
De patiënt in Twente komt er relatief goed af. In de onderzochte twintig ziekenhuizen moeten patiënten gemiddeld 170 minuten wachten voor ze op de SEH aan de beurt zijn. Bij MST is dat momenteel 160 minuten. ZGT wist er ondanks de toegenomen drukte op de SEH toch nog wat tijd af te knabbelen en zit nu op 148 minuten. Vorig jaar was dat nog 159 minuten. De tijdwinst komt vooral door het efficiënter indelen van processen. De wachttijd is afhankelijk van de ernst van de aandoening. De ernstige gevallen gaan voor.
Voor de wachttijd op de SEH bestaan geen wettelijke normen. In Nederland variëren ze tussen de 120 en 240 minuten.
'Minder heftig'
"Het komt hier later en misschien minder heftig als in de Randstad. Maar we constateren dat meer ouderen met complexe problemen 112 bellen omdat het thuis niet meer gaat", vertelt Victor Jansen, medisch manager van MST. Om de toenemende drukte de baas te blijven zet MST met name in op de opleiding van extra SEH-verpleegkundigen.
Opnamestops
Bij ziekenhuizen in het Westen leidt de extra drukte regelmatig tot opnamestops. In Twente is dat vooralsnog niet vrijwel niet aan de orde.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM, foto: Lars Smook.