Niet bezuinigen op de zorg was het motto van PvdA, SP, GroenLinks en EnschedeAnders. De oppositiepartijen vormden een front en stelden een eigen bezuinigingsscenario op tegenover het plan van het college van Enschede.
Enschede moet volgend jaar 14,5 miljoen euro bezuinigen en dat vraagt om harde keuzes. Het grootste deel van de dreigende tekorten wordt veroorzaakt door bezuinigingen vanuit Den Haag op rijksbudgetten voor (jeugd)zorg en bijstand.
Preventieve zorg
Het college van Enschede wil die bezuiniging gedeeltelijk bewerkstelligen met bezuinigingen op de zorg. Voornamelijk preventieve zorgmaatregelen zoals dienstencheques voor huishoudhulp, het mantelzorgcompliment en niet-wettelijke GGD-taken worden geschrapt. Door op de zorg te bezuinigingen blijft er ook geld over om te investeren in de economische ontwikkeling van de stad.
De vier oppositiepartijen investeren in hun tegenvoorstel niet extra in de economische ontwikkeling van Enschede. "Omdat meer investeren niet automatisch meer effect betekent", aldus Laurens van der Velde (PvdA).
Coalitie
Coalitiepartijen vinden juist dat bezuinigingen op budget uit Den Haag niet ten koste moeten gaan van de ontwikkeling van de stad.
De coalitiepartijen bleven bij het bezuinigingsvoorstel van het college. Wel stemden zij in om een klein deel van de bezuiniging op de zorg, het schrappen van de subsidie voor het Loes-loket voor opvoedondersteuning, terug te draaien.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM, foto: Reinier van Willigen