Het aantal fietsendiefstallen in Enschede daalt, maar dat wil nog niet zeggen dat in de stad minder rijwielen worden gestolen. De stad staat nog steeds in de landelijke top 3 waar het gaat om aantal fietsendiefstallen.
Erik Dunnewind, bij de politie verantwoordelijk voor de gerichte aanpak van fietsendiefstal, is realistisch: "De grote lijn geeft aan dat de cijfers over de hele stad dalen. Maar het is de vraag of dat een goede ontwikkeling is. Het kan ook te maken hebben met het feit dat minder mensen aangifte doen van diefstal van hun fiets."
Uitbannen
Ondanks de afname staat Dunnewind dus niet te juichen. "Elke fiets die wordt gestolen, is er een te veel, maar we hebben niet de illusie dat we het kunnen uitbannen. Feit is dat Enschede op dit moment nog altijd in de top 3 van Nederland staat als het om fietsendiefstal gaat", weet Dunnewind.
Hij somt de cijfers op: het aantal fietsendiefstallen bedroeg in 2015 2.188, vorig jaar 2.034 en tot en met maart dit jaar 459. Het lijkt in strijd met de cijfers wanneer Dunnewind pleit voor meer aandacht voor de aanpak van fietsendiefstal in de stad. "Een fiets kost veel geld, vooral de elektrische fietsen. Elke diefstal betekent ook een slachtoffer. In de lijst van hotspots staat het Enschedese centrum - het hele winkelgebied en de stationsomgeving - met stip op een", legt Dunnewind uit.
Aangifte
Hij kent de geluiden van mensen die beweren dat aangifte doen van diefstal van je fiets geen enkele zin heeft, omdat de politie er toch niets mee doet. Dunnewind weerlegt en nuanceert: "Alleen als aangifte wordt gedaan, kunnen we een opsporingsonderzoek doen. Elke aangifte checken we. We bekijken de opnames van eventuele camera's in de omgeving van de plek waar de fiets stond. Zo wordt een diefstal soms opgelost."
De lokfietsen die de politie waar nodig inzet, zijn een succes. De ene keer staat die een dag op dezelfde plek, soms wat langer. Dunnewind heeft wel eens meegemaakt dat de lokfiets binnen vijf minuten was verdwenen. Hij is tevreden over het hulpmiddel om fietsendieven te pakken.
Themadagen
Onder het motto 'Fiets voor weinig?' besteedde de politie in samenwerking met de gemeente recent op het Stationsplein nog aandacht aan het fenomeen heling. De politie sprak honderden mensen aan en verkocht zogenaamd een spotgoedkope fiets.
"Om mensen duidelijk te maken dat dit strafbaar is. Bovendien wordt zo een markt voor gestolen fietsen in stand gehouden. Als die niet meer worden gekocht, raken de dieven de fietsen moeilijker kwijt en dus ook hun 'broodwinning'", aldus Dunnewind.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - foto: Ben Lensink