De groep met in totaal elf personen gaat twee kilometer zwemmen door de Amstel en de grachtengordel, tot aan de finish op de Keizersgracht. Reinout van Vliet (41) is hoofd van de medische staf en revalidatiearts in Roessingh. Hij is één van de aanjagers om als behandelaars van ALS-patiënten ook zelf mee te doen aan wat is uitgegroeid tot één van de grootste evenementen voor fondsverwerving in Amsterdam. Naast Van Vliet bestaat het team uit Enschede uit bewegingsagogen, een logopedist, een psycholoog, een logopedist, een tandartsassistente en een begeleidster van de peutergroep.
Flink trainen
Het elftal van Roessingh trainde zowel in open water als in de regionale zwembaden. Zelf ben ik in februari begonnen , zegt Van Vliet. Twee kilometer zwemmen is toch 80 baantjes, daar moet je echt even voor oefenen. Via de website amsterdamcityswim.nl kunnen alle deelnemers zich laten sponsoren. Er is een minimale sponsorbijdrage van 400 euro nodig om mee te mogen doen. Een week voor het evenement staat de teller bij Van Vliet zelf op 2.480 euro en van de hele groep van Roessingh op 8.000 euro. We hopen op een eindsprint, 10.000 euro zou mooi zijn , aldus de arts.
Vorig jaar bracht de City Swim 1,8 miljoen euro op. Geld dat is bestemd voor onderzoek naar behandeling van de ongeneeslijke zenuwziekte, waarvan de gemiddelde levensverwachting na het stellen van de diagnose drie jaar is. Bij ALS geven de zenuwen geen signaal meer naar de spieren, waardoor die niet meer functioneren. Alleen de oogspieren en hartspier blijven hiervan gevrijwaard; uiteindelijk overlijden ALS-patiënten door het niet meer functioneren van de spieren rond de longen.
Roessingh: 70 ALS-patiënten
Zeventig ALS-patiënten uit de wijde omtrek worden er in het Enschedese revalidatiecentrum behandeld. Die behandeling is gericht op het zo draaglijk mogelijk maken van de ziekte, waaraan in Nederland circa 1.500 patiënten lijden. Elk jaar komen er 500 nieuwe bij. 70 van hen worden er dus op dit moment geholpen in Roessingh. Daarmee zijn we in Nederland het grootste behandelcentrum , zegt Reinout van Vliet. De oudste was 92 en de jongste nu 29 jaar oud. In z n algemeenheid openbaart ALS zich als patiënten tussen de 50 en 75 jaar oud zijn.
Diarree
De zwemploeg uit Enschede bevindt zich zondag in goed gezelschap. Tot de jaarlijkse deelnemers behoren BN ers als Johnny de Mol, Beau van Erven Doorns en Pieter van den Hoogeband. Geheel ongevaarlijk is het niet. Vorig jaar werd circa een derde van de deelnemers na het evenement ziek. Hoosbuien voorafgaand hadden er voor gezorgd dat de Amsterdamse riolering het niet aan kon en er werd geloosd op open water. De kans op diarree schijnt 30 procent te zijn. Dat nemen we voor lief , reageert Van Vliet enigszins laconiek. Het was toen ook een extreme situatie.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Lars Smook.