Een anonieme tip leidde het handhavingsteam van de gemeente Enschede begin 2014 naar de woning van twee bijstandsgerechtigden. Het stel zou ondanks hun uitkering, die zij sinds april 2012 ontvingen, in hun tuinhuisje inkomsten verwerven met het zetten van tatoeages. Die extra inkomsten waren niet gemeld, zegt de gemeente. De Enschedeërs zijn tot en met september 2015 door handhavingsambtenaren in de gaten gehouden. De teller stond toen op twintig 'klanten'.
Volgens de gemeente valt het zetten van tatoeages onder activiteiten met een prijskaartje. Maar omdat de prijs van een tattoo niet is vast te stellen, is besloten de bijstand vanaf juli 2012 terug te vorderen. Al met al een bedrag van 49.604 euro.
HobbymatigDe Enschedeërs gingen tegen de terugvordering in beroep bij de rechtbank. Volgens hen zijn de anonieme tips die bij de gemeente bekend waren, onvoldoende onderbouwd.
Ze zeggen hun werkzaamheden al in 2012 bij de gemeente te hebben gemeld. Het ging om zo'n vier tot vijf tatoeages per jaar en uitsluitend bij vrienden en bekenden. Toen zou de gemeente hebben geoordeeld dat hun activiteiten een hobbymatig karakter hadden en geen aanleiding vormden om de hoogte van de bijstandsuitkering aan te passen.
Beter onderzoekVoor de rechtbank staat het vast dat de Enschedeërs in elk geval twintig tatoeages hebben gezet en daar geld voor hebben ontvangen. Voor de opvatting dat de gemeente van hun activiteiten op de hoogte was, is geen bewijs gevonden. Ze hebben verzaakt hun extra inkomsten aan te geven. Toch vindt de rechter dat de gemeente beter onderzoek had moeten doen naar de gemiddelde waarde van een tatoeage. Terugvordering van 50.000 euro is te gortig. De rechtbank vindt een waarde van 500 euro logischer en draagt de gemeente op het huiswerk opnieuw te doen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.