Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Zijn tankstation in Glanerbrug is een monument: 'Nu mag ik niks meer'

289635 817023

Eigenaar Maurice Witvoet hing de vlag niet uit toen zijn tankstation tot monument werd verklaard. De Raad van State oordeelt nog over zijn bezwaren.

Hij dacht eerst aan een grap toen hij het hoorde. "Een benzinepomp monument? Dat is wel het laatste, wat je verwacht", zegt Maurice Witvoet (45). Hij staat achter de toonbank van zijn tankstation aan de Gronausestraat, een paar meter voor de Duitse grens. Getankt wordt er nauwelijks. "Dat gedoe met die accijnzen, hè? Vroeger stonden ze hier in de rij. Nu komen ze hier voornamelijk nog voor de koffie."

Hij was nog een kind toen zijn vader het pand in 1980 kocht. Het verkeer reed toen nog door het dorp. ,,Hij had een zaak aan de Hengelosestraat in Enschede, maar zag de mogelijkheden van deze plek. Hij had ook wel iets met het pand, ja. Het is ook mooi. Die witte gevel aan de voorkant heeft wel wat, al zeg ik er gelijk bij: dan heb je het ook wel gehad. Veel meer dan een muur is dit pand eigenlijk niet." TV Enschede FM bezocht Maurice Witvoet al eerder bij zijn tankstation. Bekijk die reportage hieronder terug.

Tankstation de brug 1961Tegen de monumentenstatus heeft hij zich van meet af aan verzet. "De gemeente kwam er tien jaar geleden mee op de proppen. Ik heb gelijk bezwaar aangetekend." Tankstation De Brug, gebouwd in 1961 naar Amerikaans model door architect Sybolt van Ravesteyn met geld uit het Marshallplan, geldt als een bijzonder symbool voor de opmars van het gemotoriseerd verkeer na de oorlog. Het bestaat uit een wit hoofdgebouw, een pompeiland en een 'roadsign': een losstaande witte muur aan de straatkant, inmiddels bijna onzichtbaar vanwege de bouw van een nieuw pand vlak naast het tankstation.



Zakelijke ramp"Ik heb al van alles gelezen over dit pand. Je gelooft je ogen niet. Als ik in Amsterdam zou wonen, had ik gelijk de fiets gepakt om dit te zien. Maar als eigenaar zit je met de gebakken peren. Zakelijk gezien is het een ramp. Je mag niets meer. Een wasstraatje bouwen of het pompeiland vervangen door elektrische palen? Vergeet het maar. Je wordt in je vrijheid aangetast. Mijn vader betaalt, maar een ander bepaalt: tegen dat principe maak ik bezwaar."

Hij doorliep alle gemeentelijke commissies. Na de promotie van het pand tot Rijksmonument maakte hij ook via de rechter bezwaar. Vorige week boog de hoogste instantie, de Raad van State, zich over de kwestie. "Het is bijna uitgesloten dat ik win. Wat ik daarna ga doen? Geen idee. Eerst dat gedoe met die benzineprijzen, en nu dit. Misschien plaats ik wel een slagboom en vraag ik entree. Dan zie ik tenminste nog iets van mijn geld terug."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - Foto: Carlo ter Ellen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.