Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Enschede wil geld voor azc dat niet kwam

290984 768089

Enschede heeft bij het rijk met 6,5 ton een van de grootste claims neergelegd voor de kosten van het niet-gebouwd asielzoekerscentrum. Alleen Zutphen vraagt meer met 9 ton. Nederlandse gemeenten hebben miljoenen euro's uitgegeven aan opvangcentra voor asielzoekers die nooit van de grond zijn gekomen.

Uit onderzoek van de regionale krant De Stentor, die de gegevens heeft opgevraagd door een beroep te doen op de Wet Openbaarheid van bestuur, blijkt dat de gemeenten in totaal 8,6 miljoen euro terugvragen van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Tot 1 mei van dit jaar konden gemeenten, die kosten hadden gemaakt voor niet-gerealiseerde opvangcentra, een declaratie indienen. De Twentsche Courant Tubantia berichtte eerder al over de Enschedese claim, die voor zeker de helft van het bedrag was toe te schrijven aan personeelskosten.

De stad was minstens 650.000 euro kwijt voorde planvorming van het geschrapte asielzoekerscentrum Eschmarkerveld en een noodopvangcentrum dat al na anderhalve maand werd gesloten. Er is onder meer grond gesaneerd en riolering aangelegd. Voor een azc dat er niet komt , schrijft burgemeester Onno van Veldhuizen in de begeleidende brief.

Niet alle kosten vergoedHet ministerie maakte eerder bekend dat niet alle kosten worden vergoed. Personele inzet wordt, bijvoorbeeld, voor twee derde betaald, al wil niet elke gemeente daar gebruik van maken. Enschede rekent de personeelskosten wel door, zo maakte de gemeente al in februari bekend.

Verder komen de kosten, die de gemeente heeft gemaakt voor alle activiteiten om een zo groot mogelijk draagvlak te krijgen voor de komst van een azc onder de Enschedese bevolking, voor vergoeding in aanmerking. Daaronder vallen de informatiebijeenkomsten voor wijkbewoners en buurtcomités. Daarnaast kunnen ook alle kosten die zijn gemaakt voor het onderzoeken van de haalbaarheid van de bouw van een azc op het perceel aan de Gronausestraat worden vergoed.

In september 2015 ontstond er een enorme druk op gemeenten om mee te werken aan nieuwe opvangcentra vanwege de destijds hoge asielinstroom. Uiteindelijk ging de instroom fors omlaag. Uiteindelijk bleken daardoor zeker 100 geplande opvanglocaties, waarvan sommige al volledig ingericht waren opgeleverd, niet nodig.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.