Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Geen nieuw onderzoek in moordzaak Everink, Mark de J. blijft in de cel

291010 strafrecht 1

Er komt geen enkel nieuw onderzoek in de zaak rond de moord op miljonair Koen Everink. Dat besloot de rechtbank in Utrecht vandaag, nadat de verdediging van verdachte Mark de J. een nieuw rapport had ingebracht waaruit onder meer zou moeten blijken dat niet één, maar meerdere mensen Everink anderhalf jaar geleden om het leven brachten.

Vorige week werd bekend dat het zeer waarschijnlijk is dat er meer daders betrokken zijn bij de moord op de zakenman, die in maart 2016 dood werd gevonden in zijn huis in het Utrechtse Bilthoven. Althans, dat concludeerde het forensisch laboratorium IFS uit onderzoek in opdracht van de familie van De J.

De verdediging vroeg vanmorgen daarom, tijdens een niet-inhoudelijke behandeling van de zaak, om allerlei extra onderzoek. De rechtbank vond dat niet nodig, maar voegde het rapport wel toe aan het dossier.

De familie van Mark de J., die al 17 maanden in de cel zit, blijft heilig geloven in zijn onschuld. De 30-jarige ex-tenniscoach van Robin Haase beweert onschuldig te zijn en zegt dat hij de avond van de moord zelf werd ontvoerd. Onlangs loofde de familie 40.000 euro uit voor de gouden tip die het verhaal van De J. ondersteunt. Dat leverde niet veel op.

DossierWel heeft de familie het dossier laten onderzoeken door het IFS, compleet met alle foto's van de verwondingen van Everink en de manier waarop hij op 4 maart 2016 werd aangetroffen. De belangrijkste conclusie daaruit is dat het 'zeer waarschijnlijk' is dat Everink niet door één persoon is omgebracht.

IFS heeft daar diverse aanwijzingen voor: de linkerhand van Everink lijkt op zijn rug te zijn gehouden tijdens de worsteling. Dat blijkt onder meer uit de houding van hand en pols en het feit dat er geen verwondingen op de linkerhand zaten. Het lijkt erop dat hij zich daarmee niet kon verdedigen.

Een andere aanwijzing is dat er waarschijnlijk drie messen zijn gebruikt, plús een handdoek om Everink te smoren en mogelijk nóg een stomp voorwerp. Veel wapens voor één dader. IFS concludeert daarom dat het 'veel waarschijnlijker' is dat meerdere daders Everink hebben vermoord, dan slechts één persoon.

Normale jongenAdvocaat Kaarls wilde daarom extra onderzoek laten doen. Onder meer naar de dna-sporen die op de plaats delict en in De J's auto zijn gevonden. Ook wilde hij dat De J. ('een volstrekt normale jongen die nooit geweld gebruikt') voorlopig op vrije voeten wordt gelaten.

Het Openbaar Ministerie verzette zich daartegen. Het OM zegt veel bewijs te hebben tegen Mark de J. die een gokschuld van ongeveer 80.000 euro had bij Everink. De J. zou Everink hebben vermoord omdat hij dat niet kon terugbetalen en Everink De J's gokverslaving zou gaan rondbazuinen. In de auto van De J. zat bloed van Everink en De J. had een duur horloge van de vermoorde miljonair in zijn bezit, dat hij ook nog had laten verstoppen. Ook zou De J. op zoek zijn geweest naar een wapen en stonden op zijn iPad veel zoektermen die te maken hebben met moord en doodslag.

Het OM vindt het IFS niet objectief in deze zaak omdat IFS wordt betaald door de verdediging én opdrachten heeft gekregen van de verdediging die het OM niet kent. Ook inhoudelijk heeft het OM twijfels over de conclusies van het IFS. Zo is het bijvoorbeeld maar zeer de vraag of Everink met een handdoek is gesmoord.

Geen nieuw dna-onderzoekDe rechtbank zal het nieuwe IFS-rapport toevoegen aan het dossier, maar vindt nieuw dna-onderzoek niet nodig. Er zijn weliswaar dna-sporen van onbekende gevonden op de plaats delict, maar die zijn te algemeen om te onderzoeken. Bovendien is het niet zo gek dat er op die plekken dna-sporen van andere mensen te vinden zouden zijn. Dat onderzoeken voegt niks toe aan de beoordeling die de rechtbank moet maken, oordeelden de rechters.

Ook nieuw onderzoek naar de messteken en naar het bloedspoor van Everink in de auto van De J., vindt de rechtbank - ondanks verzoek van de verdediging - niet nodig. Het enige resultaat dat de verdediging daarmee heeft bereikt is dat het IFS-rapport wél aan het dossier wordt toegevoegd.

Mark de J. blijft in voorlopige hechtenis. De zaak wordt 11, 12 en 13 december inhoudelijk behandeld.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.