Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

AUDIO Politie Twente heeft 4.000 extra ogen

291168 cctv 1144366 960 720 1

Het aantal bewakingscamera's dat beschikbaar is voor de politie Twente is afgelopen jaar verdubbeld. Ze zorgden onder meer voor bewijs in twee moordzaken.

De politie in Twente heeft toegang tot de beelden van 3.944 particuliere bewakingscamera's. Dat is een verdubbeling ten opzichte van een jaar geleden en het aantal loopt dagelijks op. "Het is een goed resultaat", zegt politiewoordvoerder Ruud Visser over het aantal registraties. "Maar in potentie kunnen het er nog veel meer zijn."

Bewakingscamera's
De camera's worden via internet aangemeld bij het project Camera In Beeld, dat is ontwikkeld door de politie Oost-Nederland. Het gaat om bewakingscamera's van zowel particulieren als bedrijven. De meeste camera's zijn aangemeld in de gemeenten Enschede en Hengelo. In Tubbergen zijn met 447 stuks de minste camera's aangemeld.

Bewijsmateriaal
De camera's helpen de politie bij het oplossen van delicten. Wordt er ergens een incident geregistreerd, dan weten de rechercheurs waar er in de omgeving camera's hangen en waar dus mogelijk bewijsmateriaal te halen valt.

In het verleden ging veel tijd verloren omdat na een delict moest worden uitgezocht waar beelden gemaakt waren. Omdat de opnames vaak niet lang werden vastgelegd ging daardoor regelmatig bewijsmateriaal verloren.

De afgelopen periode zijn beelden van particuliere camera's gebruikt in zeker twee Twentse moordonderzoeken. Het zou onder meer hebben geleid tot de aanhouding van de verdachte van de moord op de Enschedese bakker Alex Jaspers Focks.

Onbetwist middel
Visser wil niet zeggen in welke onderzoeken particuliere camera's gebruikt zijn. Wel noemt hij de beelden die door Camera In Beeld beschikbaar komen 'erg mooi bewijs'. "Naast technisch bewijsmateriaal, zoals bijvoorbeeld DNA, is het namelijk een onbetwist middel. Als je op beelden te zien bent heb je namelijk direct wat uit te leggen tijdens een verhoor. Dan kun je niet meer zeggen dat je bij je moeder zat toen het gebeurde. Bovendien is het gebruiken van camerabeelden veel eenvoudiger dan het gebruiken van bijvoorbeeld telefoontaps of arbeidsintensieve opsporingsmiddelen."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - Foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.