Dat de politie in Twente inmiddels beelden kan gebruiken van zo'n 4.000 particuliere camera's is mooi, maar nog lang niet genoeg. "We weten natuurlijk niet hoeveel camera's er zijn, maar het gaat om een veelvoud van dit aantal", zegt woordvoerder Ruud Visser. In Enschede zijn er 872 geregistreerde camera's, het hoogste aantal van Twente.
Met name in de steden zijn de afgelopen tijd honderden camera's aangemeld. In plattelandsgemeenten blijven de aantal achter. Onder particulieren is vooral nog veel winst te behalen, zegt Visser. "De camera's van bedrijven hebben we wel goed in beeld, maar vooral in kleinere woonkernen bij particulieren kan het beter. Wijkagenten brengen het onderwerp daar regelmatig onder de aandacht en dat moet helpen."
Opnames van openbare weg
De camera's mogen de openbare weg filmen, zolang ze maar bedoeld zijn om persoonlijke eigendommen te beschermen. Ook moet duidelijk zijn dat ergens opnames gemaakt worden, bijvoorbeeld met een bordje op de deur. De beelden zijn dan ook geldig als wettig bewijsmiddel van bijvoorbeeld een woninginbraak of vernieling.
Rechtstreeks meekijken op de aangemelde camera's mag niet. De politie weet alleen waar ze hangen en welk gebied er op de beelden te zien is. Als er ergens een incident is moet er altijd contact worden opgenomen om de beelden op te vragen.
Verdubbeling
De verdubbeling van het aantal Twentse camera's ten opzichte van een jaar geleden loopt ongeveer gelijk op met het aantal camera's dat in heel Nederland wordt aangemeld bij de politie. Dat zijn er momenteel 160.000. Per dag komen er landelijk ongeveer 60 aanmeldingen bij. Dat zijn zo'n 180 camera's, omdat bij de gemiddelde aanmelding drie camera's geregistreerd worden.
Geregistreerde camera's per gemeente:
Almelo 453
Borne 154
Dinkelland 72
Enschede 872
Haaksbergen 350
Hellendoorn 149
Hengelo 825
Hof van Twente 258
Losser 94
Oldenzaal 207
Rijssen-Holten 208
Tubbergen 47
Twenterand 160
Wierden 88
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM