Er gebeurt van alles tegelijk. Terwijl puin wordt afgevoerd en de kelder wordt afgegraven, staan op acht hoog bouwvakkers al de elektriciteitskabels te trekken voor de 445 studenten die er volgend jaar een plek moeten krijgen. "Het is niet een bijzondere klus", zegt een van de bouwvakkers, die nu een paar dagen bezig is. "Het is vooral veel. Heel veel."
Het asbest is al afgevoerd. "Je komt het op meest onvermoede plekken tegen in dit soort gebouwen", weet architect Peter Defesche. Hij is blij dat de oude dame van de UT niet gesloopt is. Hij omschrijft het als 'een brutale, betonnen kolos'.
Die kolos heet eigenlijk de Hogekamp, het is het voormalige faculteitsgebouw voor elektrotechniek en technische natuurkunde. Het dateert uit 1967 en is ontworpen in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid. Hoog, recht toe, recht aan. In de jaren '80 zijn de UT'ers en Enschedeërs gestopt met ervan te houden; het heeft jaren leeg gestaan. Maar de grote waarden van deze kolos - veel ruimte en een top-uitzicht - maken een moderne doorstart mogelijk, met veel glas. Alleen niet meer als faculteit.
Gebouw met 9 verdiepingen
Het wordt deels een conferentiehotel met 72 kamers en gaat woonruimte bieden aan 445 vooral buitenlandse studenten. Het negen verdiepingen hoge gestripte karkas krijgt een nieuwe jas. Er gaat alleen al 7.200 vierkante meter aluminium kozijnen in. Juli 2018 moet het klaar zijn. In het najaar verhuist dan het huidige conferentiehotel Drienerburcht naar de Hogekamp, waar het verder gaat als U Parkhotel.
Dat hotel heeft 72 kamers, een ruim restaurant met terras en conferentiemogelijkheden. Op de negende verdieping komen acht grote luxere kamers plus vergaderruimte, allen met een panoramisch uitzicht. Gasten mogen van de sportfaciliteiten op de campus gebruik maken, maar het hotel krijgt op het dak een wel een eigen kleine fitnessruimte.
Het hotel maakt een sprong voorwaarts. Van de 64 kamers in Drienerburcht waren er 51 eenpersoonskamers. Straks zijn alle 72 geschikt voor twee personen, met een mogelijkheid een derde bed bij te plaatsen. Directeur Marijke Schmand: Midden jaren '80 was de markt totaal anders. De focus lag toen vooral op vergader- en nascholingsfaciliteiten. Het overnachten kwam op de tweede plaats. Het grote aantal eenpersoonskamers paste bij het moment. Nu hebben mensen ook heel ander verwachtingen van een hotel.
Luxe studentenkamers
De 445 studentenwoningen zijn van het luxe soort; gemeubileerd met eigen toilet, badkamer en keuken. Kleding wassen kan in een gemeenschappelijke ruimte. Op de begane grond komt er voor de studenten een tv- en karaokekamer. De studentenstudio s zijn mogelijk het antwoord op de huidige huisvestingsprobleem van buitenlandse studenten. De UT passeerde juist eerder deze maand voor het eerst de magische grens van 10.000 studenten, deels door de komst van studenten uit andere landen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Frans Nikkels