Dierensteunpunt Oost-Twente in Enschede wordt overspoeld met waterschildpadden, die door hun baasjes in de regio zijn gedumpt. Voorzitter Paulette Baake spreekt over een heuse invasie. Ze zit met de handen in het haar: Iemand anders begaat een misdrijf en wij draaien ervoor op.
In twee maanden tijd zijn er 25 schildpadden binnengebracht bij het opvangcentrum voor wilde dieren. Dat is uitzonderlijk veel volgens Baake, die van een tragedie spreekt. De dieren worden massaal gedumpt. Baasjes denken de beestjes een goed tweede leven te kunnen geven in natuurwater, maar maken een grote fout.
Een grote fout aangezien de dieren alles opeten - van kikkers en salamanders tot planten - én omdat ze gevaarlijk zijn. Ze bijten, en hard ook! En schildpadden dragen ziektes mee die ze kunnen overdragen aan mensen zoals salmonella.
Inslapen
De reptielen worden vanuit de hele regio met de dierenambulance overgebracht naar het opvangcentrum in Enschede. En niet altijd in goede conditie "Het schild is bij sommige dieren verschrikkelijk vergroeid. Heel sneu. En soms hangen de ingewanden er uit omdat ze zijn overreden. Dan laten we ze inslapen." Het maakt dierenliefhebber Baake boos en verdrietig. "Mensen kopen zo gemakkelijk een dier, maar staan niet stil bij de verantwoordelijkheid."
Verklaring
Het blijft gissen naar een verklaring voor de plotselinge dump, maar de voorzitter vermoedt dat een wetswijziging van vorig jaar augustus ermee te maken heeft. Sindsdien is het verboden om schildpadden te houden, kweken en verhandelen. Mensen die de reptielen al hadden als huisdier, mogen ze houden tot hun dood.
Maar dat kan lang duren: waterschildpadden worden zo'n 30 jaar oud. Ik denk dat mensen bang zijn voor verdere regelgeving. Dat ze straks geld moeten steken in het chippen of registreren van hun schildpad. Ze proberen daarom voor die tijd van hun dier af te komen.
Boos
En nu zit Baake met de gebakken peren. Waar ze normaal op zoek gaat naar een baasje voor de dieren in haar opvang, is dat nu verboden. Zelfs als ik de dieren gratis weggeef, valt dat onder handel , vertelt ze wanhopig. De voorzitter noemt de situatie 'te gek voor woorden'. "Schildpadden worden massaal gedumpt en ik draai op voor de kosten. Het is een probleem van ons allemaal!"
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - foto: Jadrike Boels