Iedereen die met een smartphone in de binnenstad loopt en wifi niet heeft uitgezet wordt nu geregistreerd. Anoniem, zeggen de gemeente en uitvoerder CityTraffic, om bezoekersstromen in het centrum te meten. Wanneer is het waar heel druk, hoe is de looproute van bezoekers en hoe vaak komen zij terug in Enschede.
Maar hoe anoniem is anoniem? Het CDA en de SP maken zich zorgen over de aangekondigde wifi-tracking in de binnenstad. Raadslid Eric van der Aa (CDA) heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college. Hij wijst op wettelijke voorschriften dat de gegevens niet langer dan 24 uur mogen worden bewaard. Van der Aa wil weten hoe dat rijmt met de boodschap dat de gemeente vastlegt hoe vaak mensen terug komen in de stad. Bovendien vraagt hij hoe wordt gewaarborgd dat herleidbare (persoons)gegevens niet worden verzameld.
Unieke codeSinds woensdagmiddag verzorgt CityTraffic de passantentellingen via wifi-sensoren. "Op het moment dat wifi op je telefoon is ingeschakeld, schreeuwt hij voortdurend om bereik te krijgen", legt Dave Borghuis uit. Hij is van de Enschedese Hackerspace TkkrLab en bovendien betrokken bij de Piratenpartij. "Dat signaal zendt het MAC-adres uit. Een unieke code."
De geregistreerde MAC-adressen worden versleuteld. "Ook de versleutelde code is uniek", aldus Borghuis. Hij denkt dus dat het mogelijk blijft om codes te herleiden, misschien wel naar personen. En wie niet in de binnenstad geregistreerd wil worden? "Die kan beter wifi uitzetten of de telefoon thuislaten", zegt Borghuis. Je MAC-adres registreren op citytraffic.nl kan ook. "Maar ook dan komt je unieke code dus in een lijst te staan. Het zou dus eigenlijk andersom moeten zijn: registreren als je wél mee wil doen."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - foto: Lenneke Lingmont