Het is een trendbruik. Enschede is gifvrij. Normaal onkruid wordt weggeschoffeld en op trottoirs en straat weggebrand. Gif is uit den boze. Met ingang van dit najaar verandert het beleid. Niet voor niets, want Enschede heeft er een vijand bij die zich niet door milieuvriendelijke methoden laat verjagen. Die vijand is de Japanse duizendknoop en leeft al tientallen jaren onder ons. De afgelopen jaren valt pas op hoe verwoestend de plant is. Maar ook hoe de duizendknoop zich definitief vestigde en zichzelf voortplantte via zijn wortelstokken.
'Je moet 'm zien kwijt te raken'
De plant is nu niet meer uit te roeien. Zelfs met gif niet, zeggen deskundigen. Beheersen is het hoogsthaalbare. ,,Je moet m natuurlijk wel kwijt zien te raken op plekken waar economische schade ontstaat. Op bouwkavels bijvoorbeeld. Die raak je aan de straatstenen niet kwijt als er duizendknoop op staat.
Het liefst injecteren ze de herbicide in de stengels van de plant, de meest efficiënte werkwijze. Helaas is dat niet toegestaan. Europese wetgeving verhindert injectering. Daarom wordt dit najaar alleen maar gespoten. ,,Volgend jaar wordt de wet veranderd , is de verwachting. Bestrijding van de invasieve exoten is verplicht. De Japanse duizendknoop is niet de enige. De ambrosia, reuzenberenklauw en de reuzenbalsemien zijn er ook. De planten zijn vroeger door tuinliefhebbers naar Nederland gehaald of door treinen langs de spoorwegen uitgezaaid .
Reporters van TV Enschede brachten al eerder in beeld hoe de Japanse duizendknoop Enschedeërs lastig viel. Bekijk die video hierboven terug.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM- Foto: Emiel Muijderman