Wat eerder een theoretische mogelijkheid leek, komt nu akelig dichtbij: opheffing van Jeugdbescherming Overijssel (JbOV). Het is een gevolg van het feit dat het Keurmerkinstituut drie maanden geleden geen regulier kwaliteitskeurmerk verstrekte.
JbOV kreeg een tijdelijk certificaat en de opdracht om binnen vier maanden orde op zaken te stellen. Maar gemeenten in Twente praten nu met de William Schrikker Groep en het Leger des Heils over de vraag of zij de 2.000 Overijsselse dossiers kunnen overnemen, mocht het misgaan. Deze instellingen hebben wel een regulier certificaat en zijn contractpartner van de Regio Twente.
Hoewel JbOV-bestuurder Hennie Kenkhuis optimistisch is, houdt hij ook rekening met een ontmanteling van zijn organisatie. We zijn op de goede weg. Maar er is geen garantie. Het auditteam is heel streng , aldus Kenkhuis over de beoordelaars van de keurmerkorganisatie.
Opeenstapeling van problemen
De problemen bij de JbOV stapelden zich de laatste jaren op. Reorganisatie volgde op reorganisatie. De beoogde fusie met Jeugdbescherming Gelderland werd dit voorjaar door Gelderland afgeblazen vanwege de problemen met het keurmerk en vanwege de financiële situatie van JbOV.
De huidige situatie is uniek. Daarom kan niemand precies zeggen hoe het verder moet als er geen regulier keurmerk wordt verstrekt. Het tijdelijke certificaat loopt op 7 november af. Een vervolgstap is de verstrekking van een beëindigingscertificaat. Daardoor wordt een overgangsperiode gecreëerd. Maar een draaiboek is er niet. Ik kan er weinig concreets over zeggen. Er zijn meer vragen dan antwoorden , zegt de Enschedese wethouder Eelco Eerenberg, de Twentse portefeuillehouderjeugdzorg. Net als Kenkhuis zegt hij: Onze eerste zorg is hoe we in dat geval omgaan met de kinderen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - Foto: Frans Paalman