Hoe lang wilt u maximaal onderweg zijn naar het werk? Een uurtje, zoals de meeste mensen? Naar Münster, Arnhem of Zwolle red je dat niet. Nog niet. De grensstreek heeft grote ambities voor een betere bereikbaarheid.
Aansluiting niet goed
Twente mist de aansluiting met aangrenzende regio's. Uit onderzoek blijkt dat de streek een gesloten 'Daily Urban System' is. Twentenaren wonen en werken in Twente en kijken nauwelijks over de heg naar de buren. Dat zie je in alles", zegt De Jong. In het woon-werkverkeer, op de arbeidsmarkt en in de economie, maar ook in het denken en de sociale oriëntatie van mensen."
Verkorten van reistijd essentieel
Wie wil dat mensen in de toekomst verder kijken dan hun vertrouwde omgeving, moet zorgen voor een betere verkeersinfrastructuur. Een uur is een psychologische barrière in het woon-werkverkeer", zegt Stefan Michel, projectleider Ruimte, Economie en Innovatie bij de Euregio. Arnhem, Zwolle of Münster, dat red je nu niet in een uur", benadrukt De Jong. Daarom is het verkorten van de reistijd essentieel voor de economische kracht van je regio. Je hebt meer banen binnen bereik en het wordt voor bedrijven interessanter zich hier te vestigen."
Hyperloop
Hoe snel willen we in de toekomst in Münster, Zwolle of Arnhem zijn? Binnen een half uur met de trein, over de weg binnen een uur", zegt De Jong. Bij die ambitie horen innovatieve oplossingen. Zoals zelfrijdende auto's, die mensen op het platteland thuis ophalen en naar de dichtsbijzijnde bushalte brengen. Of de Hyperloop, een zwevende trein die op de TU Delft wordt ontwikkeld en donderdag op een bereikbaarheidscongres tijdens Die Tolle Woche wordt gepresenteerd. De Jong: Die kan heel snel, wel 1000 kilometer per uur. Dan ben je binnen een kwartier op Schiphol."
Vandaag was er een congres over de bereikbaarheid van de grensregio. Bekijk de reportage hierboven.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.