Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Bezoekers binnenstad Enschede worden al jaren via hun mobiel gevolgd

296210 download 1 43

Wie dacht te ontkomen aan het nieuwe digitale volgsysteem door wifi en bluetooth op de smartphone vanaf nu uit te schakelen bij een bezoek aan de binnenstad van Enschede, heeft het mis.

Al sinds 2012 wordt het winkelend publiek op deze manier in de gaten gehouden door drie grote winkelketens. Welke dat zijn komen we niet te weten. Die informatie wordt geheim gehouden en dat gebeurt saillant genoeg vanwege de privacy van de betreffende ondernemers.

Wifi-tracking
De gemeente Enschede brengt sinds kort bezoekers van de binnenstad 24 uur per dag en 7 dagen per week in kaart. Het heet wifi-tracking en dat gebeurt met acht speciale sensoren van het bedrijf CityTraffic. Het bedrijf doet dat in tal van Nederlandse en Belgische binnensteden.

In Enschede hangen de sensoren aan winkelpanden. Ze leggen aan de hand van wifi-signalen (datanetwerk) en bluetooth (draadloze verbinding tussen verschillende apparaten) vast hoeveel mobiele telefoons - dus personen - er voorbij lopen. Omdat dat op meerdere plekken gebeurt ziet de gemeente hoe de loopstromen zijn, hoe lang mensen in het centrum verblijven en hoe vaak zij terugkeren in de binnenstad.

Al vijf jaar
De afgelopen maanden zijn de wifi-sensoren geplaatst. In een reactie aan deze krant bezweert de gemeente dat er pas op 6 september is begonnen met wifi-tracking. Toch blijkt uit historische gegevens van de website van CityTraffic dat er al veel langer signalen van telefoons worden uitgelezen in de binnenstad. In de Hofpassage, in de Klanderij en in de Langestraat.

Hoewel de gemeente geen opdrachtgever is - en dus ook niet over de gegevens zegt te beschikken - weet een woordvoerder wel te vertellen dat de sensoren vijf jaar geleden in opdracht van drie winkelketens zijn geplaatst.

Een van die ketens was gevestigd in de voormalige Hofpassage. Om welke winkels het gaat? "Dat wil CityTraffic niet zeggen in verband met de privacy van de klanten", aldus de gemeentewoordvoerder. Op herhaaldelijke vragen van deze krant over de wifi-sensoren in de binnenstad heeft het in Amsterdam gevestigde bedrijf geen respons gegeven.

Privacy
Bij wifi-tracking leggen sensoren een unieke code vast: het zogeheten MAC-adres. Deze code is uniek voor elke telefoon. Het MAC-adres zegt in principe alleen iets over het merk en type telefoon. Echter, door de unieke code langer te bewaren, is te volgen welke telefoon (ofwel persoon) vaker op dezelfde plek te vinden is.

Dat raakt het recht op privacy, dus is het verboden om MAC-adressen langer dan 24 uur te bewaren. Ze mogen alleen bewaard worden als ze worden versleuteld in een andere geheime code. Dat is wat het bedrijf CityTraffic in opdracht van de gemeente ook doet.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.