Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Zakentycoon Sanderink zet vaart achter researchcentrum in Enschede

296470 download 1 44

Gerard Sanderink zet vaart achter de oprichting van een Sanderink Research Center voor toegepast technisch onderzoek. Sanderink wil er dertig afgestudeerde studenten, bij voorkeur van Saxion en UT, voor in dienst nemen. Volgens Sanderink wordt inmiddels gekeken naar passende werkruimte. Bij voorkeur in de nabijheid van de universiteit.

Duidelijk is waar het Sanderink Research Center zich bij de start op moet concentreren: sensortechnologie, aandrijfsystemen en asset management voor preventief onderhoud aan bijvoorbeeld spoorlijnen en wissels.

Andere bedrijven
De eerste opdrachten voor het technologiecentrum komen van de bedrijven van Sanderink: IT-bedrijf Centruk, infrabedrijf Strukton en ingenieursbureau Antea Group, het voormalige Oranjewoud. Die bedrijven waren in 2015 goed voor een omzet van ruim 2,8 miljard euro en een nettowinst van 40 miljoen. Het is de bedoeling dat de research van Sanderinks ondernemingen in Enschede wordt geconcentreerd. Op termijn moet het Sanderink Research Center ook in opdracht van derden gaan werken.

Om te beginnen wil Sanderink de Twentse activiteiten van Strukton Strukton Rolling Stock in Enschede en Strukton Systems in Hengelo concentreren in Enschede. Dan hebben we het globaal over ruim 50 man en daar wil ik dan een dertigtal afgestudeerde techniekstudenten aan toevoegen , legt Sanderink uit.

Zware jaren
Sanderink presenteerde zijn globale plannen voor de opening van een technologiecentrum al in 2014. Het is er tot op heden door gebrek aan tijd niet van gekomen , verontschuldigt hij zich. Het zijn een paar heel zware jaren geweest bij Strukton die al mijn aandacht en energie hebben gevraagd. Sanderink zat zelf aan de knoppen , zoals hij het uitdrukt, bij het bouwconcern dat hij in 2010 kocht. In financiële zin heeft hij er nog niet veel plezier aan beleefd, want door de crisis in de infra raakte Strukton in zwaar weer.

Kostenoverschrijdingen bij de verbreding van de A15 door het Botlek-gebied liepen uit op een drama voor de bouwcombinatie, waartoe Strukton behoorde. Het kostte Sanderink 60 miljoen euro. Om een soortgelijk debacle bij de ondertunneling van de A2 bij Maastricht te voorkomen, nam Sanderink bij dat project zelf plaats op de bok. Ik was daar zelf de projectleider. Dat waren tropenjaren.

Toezichthoudende rol
Maar Sanderink (69) denkt langzamerhand aan stoppen. Ik wil nog anderhalf jaar door en dan verder in een toezichthoudende rol bij mijn bedrijven. Tegen die tijd moet het Sanderink Research Center ook staan. En als een organisatie goed staat, kan ik echt wel loslaten. Dat heb ik bij Centric ook gedaan.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Carlo ter Ellen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.