Wethouder Hans van Agteren heeft een lijst met 10 mogelijke maatregelen tegen het rondzwervend afval laten maken. Aan de gemeenteraad in december de keuze welke maatregelen worden ingevoerd.
1. Herinvoering stortquotum
Tot 1 januari 2017 konden Enschedeërs jaarlijks 300 kilo grof vuil (o.a. huisraad, hout en puin) 'gratis' storten bij een afvalbrengpunt. Hoewel gratis... de stortkosten voor de hele stad waren verwerkt in de afvalbelasting. Sinds dit jaar moet er per aanbod van grof vuil betaald worden. En wel 1,50 euro per 10 kilogram.
Er zijn drie scenario's voor herinvoering van het stortquotum denkbaar: 100 kilo, 150 kilo of 300 kilo gratis storten per jaar. Maar gratis is dat dus niet. De afvalstoffenheffing zal respectievelijk met 7 euro, 10 euro of 20 euro worden verhoogd.
2. Verlaging voorrijtarief
Zelf niet in staat je oude bankstel naar het afvalbrengpunt te brengen? Dan komt Twente Milieu het ophalen. Dat kost je in ieder geval 45 euro aan voorrijkosten, plus de stortkosten van je bank (bv. 12 euro voor een bank van 80 kilo).
Om te zorgen dat inwoners niet verleid worden hun bank op straat te dumpen, kunnen de voorrijkosten omlaag, naar bijvoorbeeld 20 , 25 of 30 euro. Uiteraard gaat ook dat gepaard met een verhoging van de afvalbelasting, namelijk respectievelijk 1 euro, 60 cent of 40 cent. De stortkosten blijven zonder herinvoering van het stortquotum gehandhaafd.
3. Gratis ophalen grof afval
Hoe mooi zou het zijn als je je oude bank voor je huis kan zetten en Twente Milieu komt het gratis ophalen? Geen voorrijkosten of stortkosten dus. Ook dat is mogelijk.
Zo'n maatregel gaat wel in de papieren lopen. In ieder geval een verhoging van 5 euro bovenop de afvalstoffenheffing, plus de kosten van het 'gratis' storten. In het geval van een stortquotum van 150 kilo gaat de afvalbelasting dus met 15 euro omhoog.
4. Gratis milieupassen
De gemeente opteert ook voor maatregelen die het wegbrengen van je afval makkelijker maken. De mogelijkheid om meerdere milieupassen per huishouden te hebben, zodat het ene gezinslid toch afval kan storten als het andere gezinslid de pas op zak heeft. Verhoging afvalbelasting: 2 euro.
Andere optie: milieupassen gratis verstrekken als de gebruiker hem kwijtraakt. Nu moet je nog 10 euro betalen, maar de gemeente denkt dat sommige inwoners dat een te hoge drempel vinden en hun afval gaan dumpen. Verhoging afvalbelasting: 45 cent.
5. Alle afvalcontainers toegankelijk
Het aanpassen van de milieupas van een kaart naar een sleutelhanger (druppel) kan ook. Zo heb je altijd je pas bij de hand. De vervanging van alle milieupassen kost eenmalig 340.000 euro, maar lijkt zinloos als je niet overal je afval kwijt kan.
Dat kan nu nog niet. Alleen de restafvalcontainer in jouw straat of wijk is voor jou beschikbaar. Om iedereen met een milieupas toegang te geven tot alle restafvalcontainers is een investering van 100.000 euro nodig. De opmaat naar omgekeerd inzamelen: op weg naar je werk het restafval weggooien.
6 en 7. Meer handhaving of camera's
Strenger toezien op illegale afvaldump of bijplaatsingen kan natuurlijk ook. Daarvoor is er wel extra inzet nodig van handhavingsambtenaren. Sinds 1 januari 2017 zijn al twee extra 'afvalboa's' actief en dat heeft tot en met juli tot 210 boetes geleid.
Dummy-camera bij het milieuplein op Hogeland
Dummy-camera bij het milieuplein op Hogeland © Twitter
De capaciteit kan in 2018 met nog eens twee extra afvalboa's worden vergroot. Kosten: 106.000 euro voor een jaar. Het plaatsen van camera's ligt gevoeliger. Al is het alleen al om de privacyregels. Het is niet zomaar toegestaan om werkende camera's te plaatsen en bovendien erg duur: 17.000 euro per camera. Een mobiele camera kost 80.000 euro.
8 t/m 10. Inzet afvalcoach, aanhangers of kringloopbedrijven
En dan zijn er nog drie maatregelen over, waaronder het onverminderd verlengen van het project met de afvalcoaches van Twente Milieu, die gevraagd en ongevraagd geven aan Enschedeërs die afval scheiden. Kosten: 75.000 euro voor een jaar.
Dan is er een bruikleenaanhanger of bakfiets mogelijk. Vanuit het wijkbudget of het budget van de gemeente worden per stadsdeel een aanhanger en bakfiets gestald. Deze zijn gratis te gebruiken om afval naar de stort te brengen. Kosten per stadsdeel (1 fiets en 1 aanhanger): 50.000 euro.
Tot slot de kringloopbedrijven. Zij hebben hun eigen bedrijfsvoering en nemen dus niet alle meubelstukken aan. Maar wat als zij dat wel zouden doen? En via een regeling met Twente Milieu onbruikbare meubelstukken kosteloos naar het afvalbrengpunt kunnen brengen? De gemeente wil samen met Twente Milieu en kringloopbedrijven kijken of dergelijke afspraken te maken zijn.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Meldpunt Diftar