Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Stadsarchief Enschede | de start van het stadhuis in 1930

301844 stadsarchief

Om de aandacht te vestigen op het noeste werk van de vrijwilligers van het stadsarchief plaatst TV Enschede FM een serie van twaalf oude foto's, gekozen door twaalf vrijwilligers. Ze leggen ook uit waarom juist deze foto gezien moet worden. Dit keer is het de beurt aan Gertie Bornebroek.

Mijn favoriete foto uit de beeldbank is die van de bouw van het stadhuis. Mijn oom Johan Rosink werkte op zijn boerderij aan de Rosinkweg met paarden. Die deden al het werk dat nu met de tractor gebeurt. Ook werden ze ingezet om op familiebezoek te gaan. Mijn oom had een platte wagen en ook een sjees. Omdat deze maar twee wielen had, wiebelde de wagen bij het instappen. Als kind zat ik vaak naast hem op de wagen en ik weet nog goed hoe het rook. Een typische paardengeur. Ik weet niet hoe ik dat kan omschrijven. De platte wagen had ook zijn eigen geur, omdat deze van hout was en omdat in de planken van de wagen zich nog oogstresten bevonden. Dit zijn geuren die je nu niet meer hebt en die verbonden zijn met mijn jeugd.

Deze foto spreekt me aan, omdat het me een gevoel van actie geeft en omdat het fijne herinneringen oproept. De foto is genomen op 8 juli 1930. Het laat het begin van de nieuwbouw van het stadhuis zien. Het oude stadhuis werd vervangen voor een grotere op de locatie waar sinds de 16de eeuw stadhuizen hebben gestaan. Het zand voor de bouw van de kelder, wordt afgevoerd met paarden met daarachter een kar. Het nieuwe stadhuis is gebouwd in de tijd van burgemeester Edo Bergsma. Je kijkt hier richting de Hofstraat.

Van Piet Hannewijk van de Stichting Het Werkend Trekpaard kreeg ik deze informatie. "Ik zie een zesspan paarden voor de menwagen met zand. Zij hebben allemaal garelen aan met een borsttuig. We noemen het trekpaarden, maar eigenlijk duwt het paard met zijn schouder tegen het gareel. Het gareel is een houten met staal gemaakt frame waar een kussen van leer aan vast zit. Dit kussen is opgevuld met stro en gekookt paardenhaar. Het moet een goede drukverdeling geven over de hele schouder van het paard. In grote lijnen kennen we twee typen garelen: de boven- en de ondersluiter. Het gareel is verbonden met touwen of kettingen die bekleed zijn met leren kokers. Deze strengen of kettingen worden vastgemaakt aan de zweng (trekknuppel). De spannen paarden zijn weer met elkaar verbonden, zodat zij met elkaar in een lijn de menwagen kunnen trekken. Een mooi staaltje van samenwerking. De paarden worden door een menner of voerman aangestuurd. Wel loopt er bij de spannen paarden een hulp mee die kan ingrijpen als er iets los of kapot gaat. Een mooi plaatje."

Vrijwilligers van het stadsarchief kiezen een foto voor in de krant. Dit is de tiende in de serie. Zelf grasduinen in het beeldarchief van de stad kan ook: ga naar stadsarchief.enschede.nl/00002/beeldbank

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - foto: Stadsarchief
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.