De Enschedese gemeenteraad is het afgelopen jaar meegenomen in de zoektocht naar oplossingen voor ongewenste kamerverhuur. Conclusie na al die maanden is dat er amper een oplossing is die recht doet aan alle gevoelens die leven bij bewoners, pandeigenaren, huurders en gemeenteraadsleden.
Onveiligheid en overlast
Tot 2016 kon de gemeente via vergunningen en regels zelf bepalen waar kamerverhuur werd toegestaan. Door de nieuwe Huisvestingswet is dat amper mogelijk. Daardoor kunnen huisjesmelkers al meer dan een jaar hun gang gaan in de stad en daar wordt dankbaar gebruik/misbruik van gemaakt. De gevolgen zijn in Enschede zichtbaar en voelbaar, zo bleek ook gisteren uit het relaas van zes insprekers tijdens de stedelijke commissie. Bewoners van diverse wijken hebben het over gevoelens van onveiligheid, over aantasting van het woongenot en over overlast. Discriminatie, het stigmatiseren van studenten, kansarmen en kwetsbare groepen komt van de kant van pandeigenaren en verhuurders.
Opslossingen
Het is aan de raad om handen en voeten te geven aan het bestemmingsplan Onzelfstandige Bewoning Enschede. Daarin stelt het college twee mogelijke oplossingen voor de problemen voor. Met een bestemmingsplan kan de gemeente kamerbewoning in de regel verbieden en een uitzondering maken als er in een straal van bijvoorbeeld 30 meter geen ander kamerverhuurpand is. Om ervoor te zorgen dat pandeigenaren zo'n maatregel ook naleven, kost deze optie naar schatting 130.000 euro per jaar. Maar de aanpassing in het bestemmingsplan zegt niets over het maximumaantal huurders. Toch willen de meeste partijen een stevige vorm van handhaving om de ellende rondom onzelfstandige bewoning na al die jaren te beëindigen.
Inwoners die overlast ervaren, spreken over veel fietsen voor het huis, slecht onderhoud van de bewuste panden, geluidsoverlast of overlast door drugshandel, drugsgebruik en prostitutie. De raad wil daarom het college meer armslag geven om te handhaven en om inzichtelijk te maken waar de schoen echt wringt.
Het voorstel gaat als hamerstuk naar de raad op 13 november.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. - Foto: Emiel Muijderman