De centrale weet dat de fietser er aankomt en zorgt voor groen licht. In principe dan. Want het is natuurlijk niet zo, dat het verkeerslicht bij elke individuele fietser altijd meteen op groen springt, want dan staat het autoverkeer daar de hele dag muurvast , zegt Benjamin Groenewolt, projectmanager fietsstimulering bij de gemeente Enschede. We kunnen die installaties zo inregelen dat er wel doorstroming blijft, maar het uitgangspunt is helder: de fiets gaat voor.
ProefOver een aantal weken begint de proef op de grote kruising Auke Vleerstraat-Hengelosesestraat bij de Universiteit Twente. Hier passeren op het drukst van de dag - tussen 8.00 uur en 9.30 uur - circa 1.300 fietsers. Gebruikers van de SMART in Twente-app die deze oversteek regelmatig gebruiken, wordt gevraagd als proefpersoon te fungeren.
AanmeldenDe software van de app, die in totaal al door circa 1.000 Tukkers is gedownload, moet daarvoor worden aangepast. Andere fietsers die geïnteresseerd zijn om mee te testen, kunnen zich aanmelden via [email protected]. Als de ervaringen positief zijn, wordt het systeem voor iedereen beschikbaar gesteld en uitgebreid naar andere verkeerslichten in de stad. Bekijk de app in het fotokader.
De proef wordt mogelijk door samenwerking van SMART-ontwikkelaar Mobidot en de twee bedrijven, die de techniek voor aansturing van de verkeerslichten regelen Vialis en Infoplaza die de achterliggende techniek voor aansturing van de verkeerslichten leveren. De gemeente voert deze proef uit binnen de campagne Enschede Fietsstad.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - foto: SMART in Twente