Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO In muziekgeschiedenis duiken met Enschedese popprofessor

303455 download 110

Arris Roordink geeft al jaren les in popgeschiedenis aan het Artez conservatorium. Hij gaat binnenkort in Atak proberen een veel breder publiek te enthousiasmeren voor de muziek.

Popprofessor. Zo wordt Arris Roordink genoemd in de uitnodiging voor z'n cursus over de geschiedenis van de popmuziek. Als dit ter sprake komt, duikt vaak meteen een andere naam op: die van Leo Blokhuis. Hij geniet landelijke faam als de popprofessor, een geuzennaam die hem op televisie werd toebedeeld door mede-presentator Matthijs van Nieuwkerk van het eindejaarsprogramma 'Top 2000 a gogo'. In tegenstelling tot veel fervente muziekfanaten heeft Roordink geen hekel aan 'Don Leo'. ,,Ik vind Blokhuis best goed", zegt hij. ,,Hij doet heel veel. Alleen probeer ik mijn lessen in de historie van de popmuziek toch in een breder perspectief te plaatsen."

De Enschedeër is al lange tijd een regelneef binnen het Nederlandse muziekcircuit. Hij timmerde aan de weg als programmeur van Atak, begon een boekingskantoor, organiseerde evenementen, draait nog steeds uitsluitend van vinyl en geeft al acht jaar colleges over de geschiedenis van de popmuziek aan het lokale Artez conservatorium. Nu breidt hij dit laatste onderdeel uit tot buiten het schoolgebouw met een cursus voor geïnteresseerden.

,,Wanneer mensen op een feestje of in een kroeg mij vroegen wat ik deed, vertelde ik ze dat ik onder meer lesgeef in de popgeschiedenis. Dan waren de reacties vaak: 'Supertof, dat ik wil ook wel volgen. Waar kan dat?'. Maar die mogelijkheid bestond nog niet. Het zette me aan het denken, en zo kwam ik op het idee de cursus op te zetten voor mensen van buiten het conservatorium."

Zelf beleefd
Het mooie is dat zijn toehoorders nu in Nijmegen dat de cursusprimeur kreeg, zeer gemêleerd zijn qua leeftijd: van twintigers tot vijftigers. ,,Op het conservatorium bestaat mijn gehoor uit jongeren, die nog net iets weten over de opkomst van de grunge-rock boegbeelden van Nirvana. In Nijmegen hebben de cursisten zelf al veel meer meegemaakt van de popgeschiedenis. Dus kan ik ze ook vragen: 'Hoe hebben jullie zelf de punk beleefd?'. Ik kreeg zelf altijd het gevoel, uit de boeken die ik erover las, dat de punkmuziek met politiek verbonden was. Maar bij de Nijmeegse liefhebbers leeft dat totaal niet. Bij hen staat de muziek voorop. "

In zijn cursus probeert Roordink de popstromingen in de tijd te plaatsen waarbinnen die zich afspeelden. ,,In New York kwamen eind jaren 70 drie muziekgenres tegelijk op: punk, disco en hiphop. Het was destijds in die metropool een grote bende. Veel werkloosheid, veel criminaliteit, veel moorden. Het was een smerige stad. De politie liet bepaalde wijken zelfs helemaal links liggen. Dat bleek de voedingsbodem te vormen voor het ontstaan van die drie muzieksoorten."

Beatles belangrijk
Aan de Beatles wijdt hij liefst twee lessen. "Dat is echt de belangrijkste band uit de popgeschiedenis. De muziek kreeg in de loop van de jaren te maken met een aantal omwentelingen. Denk aan de punk, techno en de R&B. Op die momenten werden bepaalde regels gebroken en was er sprake van een ongebreidelde experimenteerdrift. De Beatles zijn de enigen die zo'n muzikale revolutie hebben overleefd. Ze domineerden tussen 1963 en 1970 binnen de pop, en dat is ongekend. Ze maakten een enorme ontwikkeling door."

De verhalen en de popconnecties zijn het belangrijkste in Roordinks cursus. ,,Ik merk nu in Nijmegen dat de deelnemers steeds fanatieker worden. Eerst was ik vooraf als enige aanwezig, nu zijn de cursisten al een half uur eerder op het caféterras te vinden met meegebrachte platen, om hun kennis daarover uit te wisselen. En ze schaffen lp's aan die ik heb besproken. Dat enthousiasme hoop ik straks ook hier in Enschede met de cursus te bereiken."

Knus klaslokaal
Het café van poppodium Atak verandert begin volgend jaar twaalf weken lang op de dinsdagavond in een knus klaslokaal voor zo'n 30 cursisten. Voor het eerst in Enschede geeft Arris Roordink van 23 januari tot 17 april deze belangstellenden les in de geschiedenis van de popmuziek. Tijdens de Culturele Zondag verzorgt hij een proefles voor geïnteresseerden. Dat gebeurt zondag 5 november tussen 13.00 en 15.00 uur in de pijpenla van de bibliotheek aan de Pijpenstraat. Dan komt met behulp van clips en vinylmuziek een uur lang het verband tussen soul, funk en disco aan bod. De cursus kost 175 euro. Aanmelden kan voor 22 december op de website: popmuziekgeschiedenis.nl

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. - Foto: René Damkot
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.