Bij een kleine poel zijn drie mensen bezig met het verwijderen van takken en boompjes. Een eindje verderop leggen een paar jongeren een houtwal aan waar in het voorjaar bramen gaan groeien. De ideale verblijfplaats voor de boomkikker. En dat is waar het tijdens deze natuurwerkdag ook om draait: het verbeteren van de leefomgeving van de kleine boomkikker.
InspanningenAlle hulp is hard nodig. Ruim dertig jaar geleden was er bijna geen boomkikker in Enschede meer te bespeuren. Er leefden nog maar twee mannetjes. Inmiddels zijn dat er zo'n 150. De groei is vooral te danken aan de inspanningen van Landschap Overijssel, de gemeente Enschede en regionale natuurwerkgroepen zoals En Hoe. Deze vrijwilligersorganisatie is tijdens de landelijke natuurwerkdag met ruim tachtig man vertegenwoordigd in het Aamsveen.
AamsveenEnschede is de enige plek in Twente waar de boomkikker nog voorkomt. Om precies te zijn tussen het Aamsveen en Broekheurne tot aan Buurse. Elders is het landschap zo drastisch veranderd dat de boomkikker zich er niet meer thuis voelt. ,,Hier in het Aamsveen is het landschap intact gebleven", legt algemeen coördinator Erik Rolevink van En Hoe uit. ,,Er grazen geen dieren, alles klopt gewoon nog. Dat is de reden dat hier nog boomkikkers te vinden zijn. Het is een kritisch dier. Als je weet dat er ergens boomkikkers voorkomen, dan weet je ook dat het goed gaat met de natuur."
OnderzoekHoe het gaat met de boomkikker wordt elk voorjaar onderzocht. De landelijke stichting RAVON telt dan hoeveel boomkikkers zich in het gebied bevinden. Tellen is volgens Rolevink niet het juiste woord, omdat ze zich simpelweg niet laten zien. ,,Je moet luisteren naar het gekwaak van de mannetjes. Alleen op die manier kan je een grove schatting maken van het aantal boomkikkers. De vrouwtjes worden niet meegerekend, omdat we hen niet horen. Het exacte aantal boomkikkers kom je dus nooit te weten."
Ondanks alle inspanningen is Enschede nog lang niet het mekka van de boomkikker. Er zijn zo'n vijfhonderd boomkikkers nodig om de toekomst van de populatie in Enschede veilig te kunnen stellen. Landschap Overijssel probeert dat doel te bereiken door verbindingen aan te leggen tussen (nieuwe) leefgebieden van de boomkikker.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - foto: Reinier van Willigen