Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Miljoenentekort in Twente voor jeugdhulp

304085 hand 1549133 960 720

De Twentse gemeenten komen dit jaar 22 miljoen euro tekort op jeugdhulp. Dat heeft gevolgen voor de kwaliteit van zorg. We lopen tegen grenzen aan , zegt Jarabee-bestuurder Gitta Griffioen.

Sinds de gemeenten verantwoordelijk zijn voor jeugdhulp, lopen de kosten hoog op, blijkt uit een inventarisatie van De Twentsche Courant Tubantia. Bij de decentralisatie in 2015 paste het Rijk een korting toe, maar in het eerste jaar kwamen veel gemeenten er nog uit. In 2016 en 2017 veranderde er niet veel aan de rijksbijdrage, maar werden de uitgaven fors hoger.

7 miljoen
Zo zijn in Enschede de uitgaven met ruim 7 miljoen euro gestegen. Het totale tekort wordt begroot op 9 miljoen. Hengelo, waar de uitgaven met 4,8 miljoen stegen, mist bijna 6 miljoen. In Almelo daalden de uitgaven licht, maar het rijksbudget nog sterker: tekort 4,5 miljoen. Van de kleinere gemeenten komt vooral Twenterand tekort: ruim 2 miljoen.

Volgens de gemeente Enschede leiden de tekorten niet tot problemen onder hulpbehoevende jongeren. Ondersteuningsvragen van jeugdigen en hun opvoeders hebben we kunnen beantwoorden, er is nauwelijks sprake van wachtlijsten en er hebben zich geen excessen voorgedaan.

Dure zorg
Maar de kosten stijgen, onder meer omdat aan meer jeugdigen complexe en daardoor dure zorg wordt aangeboden. De inzet van wijkteams, juist bedoeld om snel en laagdrempelig hulp te bieden, zou ook een extra toestroom naar de dure, specialistische hulp kunnen verklaren: ook complexe problemen worden immers door deze teams eerder gesignaleerd.

Hengelo stuurde al een brandbrief naar de Tweede Kamer over de stijgende zorgkosten in de jeugdhulp. De gemeente pleit voor een hoger budget en meer invloed op de doorverwijzingen naar jeugdzorg, waar de gemeente nu vaak niet bij betrokken is. Zo kunnen artsen, instellingen en rechtbanken zelfstandig besluiten iemand door te verwijzen en krijgt de gemeente achteraf alleen een rekening. Dit maakt het voor veel gemeenten ook lastig tijdig bij te sturen.

Wonen en zorg scheiden
Al heeft Enschede al wel maatregelen genomen. Zo werd besloten wonen en zorg te scheiden. Het verblijf in een instelling is een dure vorm van hulp. Een deel van de jongeren kan toe met zelfstandige woonruimte met aanvullende begeleiding. Maar nu de kosten toenemen, zijn drastischer maatregelen nodig. Wachtlijsten, een inkomensafhankelijke eigen bijdrage, lagere tarieven voor de zorgverleners: de gemeenteraad zal er uit moeten kiezen. Maar we zitten nu al tegen het randje aan , zegt Gitta Griffioen van Jarabee, de grootste aanbieder van jeugdzorg in Twente. Soms boeten we al in op kwaliteit.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - Foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.