Stichting Halt gaat jongeren die zich schuldig hebben gemaakt aan sexting een lesje leren . Maar ook hun ouders worden erbij betrokken. Het verspreiden van naaktfoto s, zonder toestemming, is geen grapje.
Halt heeft sinds 1 november een speciaal programma voor jongeren (12 tot en met 17 jaar) die zich schuldig hebben gemaakt aan sexting, het zonder toestemming verspreiden van blootfoto s van een minderjarige. Formeel valt dat onder de verspreiding van kinderporno. Maar het is niet altijd nuttig om jongeren daarvoor te vervolgen. Zeker wanneer het verspreiden impulsief gebeurde en onnadenkend over de gevolgen.
Het gaat bij de Halt-aanpak om die categorie: de lichte vormen van dit grensoverschrijdende gedrag tussen pubers. Niet die waar chantage en dwang een rol speelden of pestcampagnes. Het Openbaar Ministerie bepaalt wie naar Halt mag en wie wordt vervolgd.
Beschadigingen
Noortje Kroeze, Halt-medewerker in Twente: Het maken en versturen van seksueel getinte foto s door minderjarigen past bij de normale seksuele ontwikkeling van pubers. Maar er zitten grote risico s aan. Het kan onbedoeld uit de hand lopen en dan wordt het een ander verhaal. Als je zomaar foto s doorstuurt, lijkt het op dat moment misschien grappig. Maar je kunt het slachtoffer enorm beschadigen, zelfs kapotmaken. Daar staan de meeste pubers niet bij stil. Onze interventie is erop gericht jongeren daarvan te doordringen, zodat ze het niet nog eens doen. TV Enschede FM sprak met Kroeze. Beluister dat item hierboven terug.
In februari maakte de 14-jarige Onur uit Enschede een einde aan zijn leven, nadat een blootfoto op Instagram werd gezet. Vreselijk. Het bewijst helaas hoe gevaarlijk sexting kan zijn als je niet nadenkt over wat je met die foto s doet. Binnen de Halt-aanpak zal Onur geen vast onderdeel zijn om ogen te openen .
Grens trekken
De Halt-interventie mondt in het meest ideale geval uit in een oprechte excuusbrief en een ontmoeting tussen dader en slachtoffer. Of dat gebeurt, bepaalt het slachtoffer. Het slachtoffer en wat die heeft meegemaakt, staan centraal. Uiteindelijk gaat het erom dat de dader leert zich te verplaatsen in de ander. Er komen gesprekken met de daders. Bijvoorbeeld over waar zij de grens trekken van wat nog oké is online. Op het schoolplein voelen ze vaak uitstekend aan wat wel en niet oké is. Maar online niet blijkt uit onderzoeken.
Ook krijgen de daders opdrachten die ze aan het denken moeten zetten. Er wordt daarbij gebruikgemaakt van filmpjes. In een ervan schept een jongen op dat hij een naaktfoto van zijn vriendin heeft. Zijn vrienden zetten hem onder druk om die door te sturen. De Halt-klanten bepalen hoe het afloopt. Of jongeren er met een Halt-aanpak niet erg makkelijk vanaf komen? Nee. Niet vergeten moet worden dat wij alleen de heel lichte zaken hebben, waar geen opzet in het spel is. En wie er met de pet naar gooit, wordt teruggestuurd naar justitie.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM