Bij deze zorgaanbieders zijn 550 Enschedeërs aangesloten. De gemeente verwacht dat de meeste van hen bij de overgang naar een nieuwe zorgaanbieder hun eigen thuishulp kunnen houden.
Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor ondersteuning bij het huishouden. In Enschede doen 4.500 Enschedeërs daar aanspraak op bij 21 verschillende zorgaanbieders. Het beleid is dit jaar op last van de Centrale Raad van Beroep aangepast. Volgens die raad was in het takenpakket van de huishoudelijke hulp het begrip 'een schoon en leefbaar huis' te vaag omschreven.
Dat betekende dat de gemeente een aanvullende omschrijving moest maken met bijvoorbeeld informatie over welke ruimten er schoongemaakt moeten worden en hoe vaak. De uitspraak betekende ook dat er een nieuwe aanbestedingsprocedure is begonnen met potentiële aanbieders.
Afgerond
De aanbestedingsprocedure is in samenspraak met de dertien andere Twentse gemeenten doorlopen en inmiddels afgerond. In de gemeente Enschede hebben veertien zorgaanbieders een contract voor huishoudelijke hulp gekregen. De contracten met negen aanbieders zijn stopgezet. Het gaat om Thuiszorg Longlife, Stichting Skoel, Thuiszorg Anahid, Stichting Familiehulp, Olcea Nieuwe Zorglandschap, Kristal Welzorg Groep, Harmonie Zorg, Attent BV en Madeliefje Thuiszorg.
In principe moeten de 550 cliënten die bij deze negen aanbieders zijn aangesloten op zoek naar een nieuwe thuishulp. In de aanbesteding is echter opgenomen dat de nieuwe aanbieders zich moeten inzetten om de huidige koppels van cliënten en thuishulpen zo veel mogelijk in stand te laten. Omdat Zorggroep Manna het personeelsbestand van de Stichting Familiehulp (100 medewerkers) wil overnemen kunnen 450 cliënten hun vertrouwde huishoudelijke hulp behouden. Ook bij de 100 overgebleven cliënten wil de gemeente faciliteren.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - foto: Lars Smook