Wat de financiële gevolgen daarvan zijn voor de gemeente moet nog berekend worden. De verwachting is dat dit niet tot problemen leidt.
Flinke tik
Een commissie van de Rekenkamer gaf onlangs Enschede een flinke tik op de vingers. Uit onderzoek bleek dat in 2016 minder dan de helft van de mensen die een bijstandsuitkering vroegen ook een voorschot kregen. De wet schrijft echter voor, dat een gemeente zo n voorschot automatisch moet verstrekken, binnen vier weken. Dit om te voorkomen dat mensen in financiële nood komen. Enschede gaf in principe alleen een voorschot als mensen er zelf om vroegen.
Honderden euro's minder
Er werd bovendien dan ook minder geld gegeven dan wettelijk voorgeschreven. Vaak honderden euro s minder. Ook op dat punt zal Enschede zich nu gaan schikken naar de wet. Volgens de Participatiewet moet het minimaal 90 procent van de uitkering zijn. Een alleenstaande heeft dan recht op ongeveer 800 euro en een gezin rond de 1.000.
Losse aanpak
Het College van B en W heeft besloten de wet nu strikt uit te voeren, maar blijft van mening dat de eerdere lossere aanpak een juiste was . Ze wil dat Den Haag bij de evaluatie van de Participatiewet daar nog eens goed naar kijkt.
Er werd niet standaard een voorschot verstrekt, juist om later problemen te voorkomen als het voorschot moest worden teruggevorderd. Dat is aan de orde wanneer uiteindelijk zou blijken dat men geen recht heeft op bijstand. Die aanpak was dus in het belang van de mensen zelf.
Eindelijk fatsoenlijk
Voorzitter René Beunders van de Stichting Sociaal Hart Enschede noemt de ommezwaai van de gemeente 'geweldig nieuws'. "Eindelijk krijgen mensen gewoon een fatsoenlijk voorschot, zoals de wet vereist." De Stichting bekritiseerde de gemeente op dit punt al lange tijd.
TV Enschede FM sprak hierover met René Beunders. Beluister dat bericht hierboven terug.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - Foto: Pixabay