Een mager zesje. Dat is het rapportcijfer waarnaar het gemeentebestuur streeft als het gaat om betrokkenheid van burgers. Dat wil zeggen: de mate waarop inwoners vinden dat ze worden betrokken bij gemeentelijke plannen, activiteiten en voorzieningen. De rapportcijfers worden elk jaar gepubliceerd op Waarstaatjegemeente.nl en zijn gebaseerd op peilingen die het onafhankelijke onderzoeksbureau KING voor alle Nederlandse gemeenten uitvoert. Ook het streefcijfer voor invloed van de kiezer (de mate waarin de gemeente volgens de inwoners luistert naar hun mening) is vastgesteld op een 6.
Enschedeërs beoordelen de wijze waarop zij door de gemeente bij het beleid betrokken worden nu met een 5,6. De mate waarop er naar hen wordt geluisterd krijgt zelfs een onvoldoende: een 5,2.
Vertrouwen
Het vertrouwen in de politiek en 'de gemeente' in het bijzonder lijkt dus ver te zoeken in Enschede. In de peilingen van KING antwoordde dit jaar 34 procent van de Enschedeërs dat zij (heel) veel vertrouwen hebben in de manier waarop de gemeente wordt bestuurd. 19 procent heeft er (heel) weinig vertrouwen in. Ook de opkomstcijfers bij de gemeenteraadsverkiezingen spreken boekdelen. Bij de verkiezingen in 2014 ging slechts 43 procent van de kiesgerechtigde inwoners naar de stembus.
Tegelijkertijd constateren ook verslaggevers van De Twentsche Courant Tubantia en 1Twente Enschede een groeiend wantrouwen richting politiek en bestuur. Voorbeeld is het proces rond de aanwijzing van het Eschmarkerveld als locatie voor een asielzoekerscentrum. Een grote groep Enschedeërs voelde zich niet gehoord of serieus genomen. Een ander voorbeeld is de al langer spelende wateroverlast. Enschedeërs maakten daar vaak geen melding van bij de gemeente omdat 'dat toch geen zin heeft'.
'Ik teken voor 80'
Om de stem van Enschedeërs een gezicht te geven zijn De Twentsche Courant Tubantia en 1Twente Enschede van start gegaan met het project 'Ik teken voor 80'. Ondersteund door de gemeente, die de dalende opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen een halt wil toeroepen, streven de lokale media naar een zo hoog mogelijk opkomstpercentage (80 procent).
In aanloop naar de verkiezingen op 21 maart 2018 gaan verslaggevers van de krant, tv en radio zo veel mogelijk Enschedese wijken in om te peilen wat er onder bewoners leeft en wat zij belangrijk vinden voor hun buurt. De thema's die we op die manier ophalen worden daarna ook voorgelegd aan de politieke partijen die in maart meedoen aan de verkiezingen. Het nieuwe debatcentrum in het Balengebouw wordt ingezet om met elkaar in gesprek te gaan over de thema's die inwoners bezighouden. Bekijk de een van de eerste video's van 'Ik teken voor 80' hierboven terug.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - Foto: Iris van der Struik