Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

AUDIO Afvalverwerker Twence wil luiers gaan recyclen

304575 469594

Twence gaat de haalbaarheid onderzoeken van de bouw van een luierrecyclingfabriek. Nieuwe technieken maken verwerking van luiers en incontinentiemateriaal beter haalbaar dan vroeger, zegt Twence.

De afvalverbrander, die steeds meer producent van duurzame energie wordt, noemt de verwerking van luiers en incontinentiemateriaal als een concreet initiatief om bij te dragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de Twentse gemeenten. Het idee is samen met Twente Milieu de luiers apart in te zamelen en deze vervolgens in een installatie te verwerken.

Hoge kosten
Luierrecycling werd een tiental jaren geleden ook toegepast - het Arnhemse bedrijf KnoWaste deed het tussen 2000 en 2007 bijvoorbeeld ook al - maar dit bleek uiteindelijk financieel niet haalbaar. Dat had vooral te maken met de hoge kosten van de verwerking en de lage tarieven voor het verbranden van afval.

De methode die wordt toegepast bij de afvalverbrandingsinstallatie van ARN bij Nijmegen biedt meer perspectief. Net als Twence beschikt ARN over een afvalverbrandingsoven, waarvan gratis warmte betrokken kan worden. Niet onbelangrijk, omdat het koken van de luiers veel energie vergt. In een vat resteert na dit proces een mengsel met bovenop de kunststoffen, die hergebruikt kunnen worden.

Medicijnresten
Uit de poep- en de piesrestanten zijn dankzij het stoom- en kookproces bacteriën verdwenen, net als 96 procent van de medicijnresten. Niet onbelangrijk, omdat met name incontinentieluiers hoge concentraties medicijnen bevatten. Die feces kunnen naar een slibvergister, die biogas produceert.

Het haalbaarheidsonderzoek, waar de aandeelhouders van Twence formeel op 14 december over besluiten, is onderdeel van een groter advies over duurzaamheid. Ook energie uit aardwarmte, het zelf verwerken van verpakkingsafval, asbestverwerking en grootschalige zonne-energie zijn plannen waar Twence direct mee aan de slag kan.
TV Enschede FM sprak hierover met Leendert Tamboer. Beluister dat bericht hierboven terug.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.