De gemeente Enschede stelt geen lijst op met vijf locaties die in de toekomst in aanmerking zouden kunnen komen voor de vestiging van een asielzoekerscentrum (AZC). Dat is besloten tijdens de evaluatie van het proces rond het AZC Eschmarkerveld tussen Enschede en Glanerbrug, dat er uiteindelijk niet kwam, omdat de stroom asielzoekers in snel tempo afnam. 1Twente sprak met wethouder Jurgen van Houdt, beluister het interview hieronder.
Een jaar geleden opperden de verantwoordelijke wethouders Jurgen van Hout (integratie) en Jeroen Hatenboer (stadsdeelwethouder Oost waar de locatie onder valt) dat het goed zou zijn, zo'n lijst te maken. Met een aantal locaties op de plank, zou de gemeente sneller kunnen ingespelen op een eventuele hernieuwede oproep van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), was de gedachte.
Nu het proces rond het (beoogde) AZC Eschmarkerveld (opvang van maximaal 600 vluchtelingen voor ten hoogste tien jaar) met vertegenwoordigers van alle betrokken partijen nog eens tegen het licht is gehouden, is conclusie dat dit toch niet verstandig is. ,,Dan zaai je toch meteen weer onrust en zadel je daar omwonenden mee op'', zegt Van Houdt. Volgens gemeentelijk projectleider Maaike Schaepers is een deel van de ellende ontstaan doordat het COA tussentijds steeds andere randvoorwaarden stelde.
Enschede zegt weer ja
Mocht er weer een verzoek komen, dan zegt Enschede opnieuw ja, zegt Van Houdt. ,,Onder de voorwaarde dat eerst helder moet zijn hoeveel mensen er komen, hoe lang ze blijven, waar ze vandaan komen, of we ze tijdelijk of permanent moeten opvangen, en waar we ze kunnen onderbrengen, in een bestaand gebouw of in nieuwbouw. Zonder die duidelijk heid doen we niets.''
Nu was de eerste vraag van het COA: willen jullie vluchtelingen opvangen? Daarmee kon de gemeente alle kanten op. Het raadsbesluit waarin een maximumaantal van 600 asielzoekers werd genoemd, maar nog geen locatie, was eind 2014 een hamerstuk. Kort daarop volgenden aanpassingen en wijzigingen van voorwaarden elkaar in vlot tempo op. En was er ineens sprake van nieuwbouw van een permanente vestiging voor maximaal tien jaar. De grote stromen vluchtelingen die naar ons land kwamen, de berichten in de media en op sociale media en - lokaal - de moskeediscussie - maakten de besluitvorming er niet eenvoudiger op. Terwijl de emoties steeds hoger oplaaiden.
Overvallen
,,Ook het COA werd daarmee overvallen en sprak op enig moment met zestig gemeenten over een AZC'', aldus Schaepers. ,,We hebben in het begin onderschat dat het ineens zo'n vlucht zou nemen'', erkent Van Houdt. ,,De tijdlijn die is gemaakt toont aan hoe ontzettend veel er in heel korte tijd is gebeurd. We hebben de lange duur van de procedure onderschat. Om de vaart er in te houden, moeten we betere afspraken maken met het COA.''
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. - Foto: Emiel Muijderman