Zaken als vaandels en bekertjes staan al op het terrein van FC Twente. "Met elkaar ontwikkelen we op dit moment een systeem om het hele archief te inventariseren en in categorieën in te delen. Soms gaat het om dingen als: rollen wij posters op of leggen wij ze plat neer?", legt erfgoedmanager Frank Wesemann uit. Het archief van Enschedese Boys heeft met alle kasten en mappen inmiddels een lengte van twintig meter. Dat moet over twee weken allemaal in het archief liggen.
Kees Stout, Bram Nijenhuis en Daan van Golberdinge zijn blij dat er nu hulp is om de restanten uit 111 jaar verenigingsleven te archiveren. "Het stadsarchief heeft ons benaderd om het archief over te dragen", vertelt oud-lid Stout. "Helemaal prima. Wij leveren de verhalen achter de foto's en posters en het stadsarchief beheert, bewerkt en stelt de plek beschikbaar." Weseman knikt. "Het gaat inderdaad om een stukje geschiedenis van Enschede", zegt hij. "Het archief voelt daarom ook een verantwoordelijkheid hiervoor. Met het opslaan voorkomen we dat een deel van de Enschedese historie verloren gaat."
Groot verledenHet drietal benadrukt dat een club als de Enschedese Boys niet vergeten mag worden. "Immers is na de fusie met Sportclub Enschede, FC Twente ontstaan. Uit ons clubje!", vertelt Van Golberdinge trots. Clubje is in dit geval een understatement. "We waren één van de grootste verenigingen in Nederland. Met zo'n 12.300 leden."
HulpNiet alle documenten zijn compleet. "Er zijn ontelbare foto's gemaakt de laatste jaren. Natuurlijk zitten er portretten en foto's van wedstrijden tussen waar personen opstaan, waarvan niemand meer de naam weet", legt Van Golberdinge uit. Wesemann: "We hebben hulp van andere oud-leden nodig die misschien nog iemand kennen of weten waar en wanneer de foto's zijn gemaakt."
Stout voegt toe dat hij zeker weet dat er nog zoveel mensen in Enschede moeten zijn die nog iets aan het archief kunnen toevoegen. "Oude arbiters, trainers of leden hebben zeker nog de één of andere schat op de zolder liggen", zegt hij. "En het leuke hierbij is, dat het archief inmiddels ook digitaal bestaat. Leden die nog iets aan het archief willen toevoegen, maar de documenten graag willen behouden, kunnen langskomen en wij digitaliseren de documenten en voegen ze toe aan ons systeem. Na twee weken krijgen ze hun stukken gewoon terug. In bruikleen geven mag natuurlijk ook altijd", voegt Wesemann toe.
Wie een bijdrage aan het archief wil leveren, kan contact opnemen met Frank Weseman. Mailen kan via [email protected].
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - foto: Annina Romita