Over de tafel rolt een grote rode dobbelsteen. "One, two, three, four, five, six", tellen de peuters. En nog een keer: "Een, twee, drie, vier, vijf, zes." "Six, you can get a pepernoot", roept leidster Nancy van Tellegem. Het jochie dat de dobbelsteen heeft gegooid glundert. "Lekker." Dit is zoals het al een jaar of zes gaat op de beide locaties van kinderopvang The Little Prince aan de Bisschopstraat en de Daalweg. Hier leren in totaal 30 kinderen spelenderwijs in de leeftijd van twee tot vier jaar Engels als tweede taal.
De kinderopvang ontwikkelde het concept van tweetalige preschool samen met de naastgelegen Prinseschool, waar leerlingen vanaf groep 1 Engelse les krijgen. De doelgroep van The Little Prince bestaat met name uit kinderen van Nederlandse ouders die het belangrijk vinden dat hun kinderen al op heel jonge leeftijd met Engels in aanraking komen. Daarnaast vinden ook expats de tweetalige kinderopvang. "Voor hen is dit aantrekkelijk omdat hun kinderen naast Engels ook Nederlands leren", zegt regiodirecteur Erna de Koster van Kinderopvang Humanitas, regio SKE.
Meer vraagVolgens De Koster groeit in heel Nederland de vraag naar tweetalige opvang voor jonge kinderen. "Formeel bestaat deze vorm van kinderopvang nog niet, al worden bestaande initiatieven gedoogd", zegt ze. Met de experimentele pilot op vijftien locaties in Nederland wil het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laten onderzoeken welke gevolgen het aanbieden van Engels, Duits of Frans heeft voor de taalverwerving van het Nederlands.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - foto: Google Streetview