Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Twentse crossmotor-fanaten opgelet: leg je motor aan de ketting

309251 download 153

Het gaat oerendhard met de diefstal van crossmotoren. Daarover zijn alle partijen - gebruikers, leveranciers, belangenclubs - het eens. Maar hoe groot het probleem in harde cijfers is, weet niemand.

Tijdens de Sinterklaascross in Heerde werd de peperdure crossmotor van Bert Prinsen (51) en zijn 16-jarige zoon Kevin uit Glanerbrug gestolen. "Vlak voor de race kwamen we erachter dat de versnelling kapot was. Daarom is hij toen op de motor van mijn dochter aan de start verschenen en hebben we de andere onder de luifel laten staan", vertelt Bert. Toen ze 40 minuten later terug kwamen, was de motor verdwenen. "Ze hebben gewacht op het moment dat er niemand was. Dat moet haast wel."

Zorgelijke situatie
De Tukker is niet de enige die de pineut is. Bas Prins van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) spreekt van een 'zorgelijke situatie'. Het aantal diefstallen van crossmotoren neemt de laatste drie jaar hard toe. Wie googelt, komt tal van voorbeelden tegen, uit het gehele land. Er wordt gestolen bij de vleet tijdens evenementen, maar ook uit schuren en zelfs bij dealers.

Klaas Hofstede uit Staphorst was ook doelwit: twaalf crossmotoren werden op brutale wijze uit zijn zaak gehaald. Gaan ze de grens over? Worden ze uit elkaar gehaald om in onderdelen te worden verkocht? Niemand die het zeker weet. De politie heeft bij aangiftes geen aparte categorie voor crossmotoren. En vrijwel niemand verzekert zijn crossmotor tegen diefstal. Ook daar dus geen cijfers.

Serieus geld
Crossmotoren hebben geen kenteken, ze worden dus niet geregistreerd en zijn daardoor makkelijk te verhandelen. Nederland telt naar schatting van de KNMV ongeveer 12.000 motorcrossers, van wie er ongeveer 10.000 af en toe voor de lol de baan op gaan. De rest beoefent de sport in competitieverband.

Het gaat om serieus geld in de sport. De KTM die van pa en zoon Prinsen werd gestolen, kost nieuw ongeveer 8.000 euro. Als de motor naar eigen wensen is verbouwd, dan rijdt er 10.000 euro op twee wielen rond. Het zijn zonder uitzondering schrijnende verhalen die je hoort na een diefstal, stelt woordvoerder Prins van de KNMV. "Heel veel van die jongens werken doordeweeks keihard om hun hobby te kunnen betalen. Ze stoppen er vaak hun laatste spaarcenten in.''

Kentekenregistratie
De oplossing van het probleem ligt niet voor het grijpen. Jeroen Punt, algemeen directeur van KTM Nederland, is voorstander van een kentekenregistratie voor crossmotoren. Het merk is toonaangevend in de markt. "Met een kenteken zit er een persoon gekoppeld aan de motor." Een gestolen motor kopen - bewust of onbewust - wordt dan meteen een stuk lastiger. De KTM-directeur wil daar een punt van maken bij de RAI-vereniging. Dat is de belangenbehartiger van importeurs. Het merk is bovendien bezig met het traceerbaar maken van motoren door technische foefjes.

De KNMV is voorstander van registratie, maar niet van kentekens, zegt woordvoerder Prins. "Dat zou de sport nog duurder maken. Bovendien wordt het lastig. Denk alleen maar aan de crossende jeugd. Dat gaat botsen met huidige wetten." Het voorkomen van diefstal blijft het belangrijkste, benadrukt Prins.

Marktplaats
André Bouwman van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit vindt dat motorcrossers ook de hand in eigen boezem moeten steken. ,,Het wemelt op Marktplaats en Facebook van de onderdelen. Vraag eens wat voor verhaal er achter die uitlaat zit die je wilt kopen."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. - Foto: Robin Hilberink
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.