Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Bedrijfsleven krijgt rol in oplossen problemen jeugdzorg in Enschede

309340 eelco 1

De gemeente Enschede wil de jeugdzorg op een totaal andere manier organiseren, met gebruikmaking van geld van banken, fondsen en het bedrijfsleven.

"Dit wordt heel onorthodox", zegt de Enschedese wethouder Eelco Eerenberg. Banken die serieus invulling willen geven aan hun rol van maatschappelijk ondernemer en fondsen als Oranjefonds of Stichting Doen kunnen zich bij de gemeente inschrijven als investeerder.

Nieuwe aanpakDat betekent dat ze geld stoppen in een nieuwe aanpak. Deze breekt radicaal met de huidige manier van werken, waarbij jongeren met meerdere problemen met allerlei verschillende hulpverleners te maken hebben. "Die aanpak is te duur, te complex en bovendien neemt de vraag naar jeugdzorg in de huidige situatie alleen maar toe", aldus de bestuurder. Opzet van Eerenbergs plan is dat bestaande hulpverleningsorganisaties als Tactus, Jarabee en Stadsbank samen met bedrijven een consortium vormen. Ze kunnen inschrijven op een aanbesteding.

Doel is dat 70 jonge Enschedeërs tussen 16 en 23 jaar met hun problemen bij dat consortium aankloppen en bij dat ene loket ook met al hun sores worden geholpen. Wijkteams gaan de jongeren selecteren. "We hebben drie groepen op het oog. Jongeren uit de jeugdreclassering, de jeugdbescherming en uit begeleid wonen", aldus projectleider Tjalling de Vries van de gemeente Enschede.

Werk
Bij bedrijven die in zo'n consortium kunnen stappen, denkt de gemeente aan een grote supermarktketen. Die zou de jeugd werk kunnen bieden. De gezamenlijke woningbouwstichtingen in Enschede en ook scholen waaronder Het Stedelijk Lyceum hebben aangegeven dat ze voor zichzelf geen rol zien weggelegd in het consortium.

"Het consortium kan bij de corporaties wel aanspraak maken op woningen. Ook het onderwijs biedt op eigen wijze hulp aan", zegt Tjalling de Vries.

Prijskaartjes,,Waarom investeerders hier geld in zouden stoppen? Ze laten niet alleen hun sociale gezicht zien, maar kunnen hun investering ook te gelde maken", legt Eerenberg uit. Na afloop van twee jaar hulpverlening worden aan de bereikte resultaten, zoals het behalen van een diploma of het vinden van een baan, als het ware prijskaartjes gehangen. "Alle behaalde resultaten bij elkaar opgeteld worden vergeleken met waar deze doelgroep volgens bestaande data van CBS en dergelijke zonder hulp zou staan. Dat is de besparing die is behaald", aldus De Vries. Kortom vinden deze jongeren een baan is de gemeente minder geld kwijt aan bijvoorbeeld een uitkering. De gemeente en de investeerders verdelen de besparing fifty fifty.

Belangrijke aanleiding voor deze, volgens Eerenberg radicale vernieuwing, zijn de enorme tekorten op jeugdzorg. In Twente loopt dat dit jaar richting de 22 miljoen. Enschede werkt voor dit project samen met Deloitte het Nederlands Jeugdinstituut en zes gemeenten. Hengelo wil later aansluiten. Enschede gaat als eerste gemeente marktpartijen zoeken. De aanbesteding opent woensdag.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.