Veel mensen willen graag een huisdier, maar zien toch maar af van de aanschaf van zo'n schattige pup omdat ze een baan hebben. Je kunt je hond nou eenmaal niet elke dag alleen thuis laten zitten. Het Dierenopvangcentrum Enschede heeft een oplossing bedacht voor dit probleem: Werkende hondenbezitters kunnen nu daar aankloppen voor dierenopvang of een heuse dierenoppas.
Hondenbaasjes kunnen hun vierpoter voordat ze naar het werk gaan naar het dierenopvangcentrum aan de Boswinkelbeekweg brengen en het huisdier op de terugweg weer ophalen. "Zo hoeft een parttimebaan de aanschaf van een hond niet in de weg te staan", zegt Ine Jannink van het Dierenopvangcentrum Enschede. Vrijwillige oppassers van het DOC regelen tussen 08.00 en 17.00 uur de opvang, laten de hond op gezette tijden uit en geven het dier eten en drinken. "Bovendien heeft de hond het, omringd door andere viervoeters, heel gezellig en heeft het dier de hele dag 'aanspraak' met de andere honden die bij ons in de opvang verblijven", aldus Jannink. De dierenopvang kost het baasje 7 euro per dag
Taxiservice
Daarnaast begint het DOC met het vervoer van gezonde dieren."Ons nieuwe project heet Dierenvervoer. Het is bestemd voor mensen met dieren die over het algemeen aan huis zijn gekluisterd. We brengen de eigenaren samen met hun dier naar de plek van bestemming", zegt Ine Jannink van het DOC. "Normaal gesproken ontfermen we ons alleen over gewonde dieren, nu doen we de gezonde dieren erbij."
Medewerkers van het dierenopvangcentrum krijgen vaak te horen dat mensen zonder eigen vervoer met hun huisdier graag vaker de deur uit willen. Maar dan is hun huisdier bijvoorbeeld niet welkom in de taxi, bus of trein. Jannink: "Dat maakt het lastig om even bij een goede vriend of vriendin op visite te gaan. Dat bracht ons op het idee om vervoer te regelen voor alle dieren met hun baasje."
Voor deze 'dierentaxi' maakt het DOC gebruik van de elektrische dierenambulance. Het dierenopvangcentrum krijgt binnen afzienbare tijd de beschikking over een nieuwe dierenambulance. Daardoor komt er ruimte vrij voor de uitvoering van Dierenvervoer. Jannink: "Het dierenvervoer wordt verzorgd door mensen die uit de voeten kunnen met eerste hulp voor mens en dier, als dat nodig mocht zijn."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. - Foto: Emiel Muijderman