Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Zo wil Daniël uit Glanerbrug ervoor zorgen dat geen gebouw meer afbrandt

309884 daniel

Heb je een certificaat van de brandweer dat je bedrijf brandveilig is? Groot kans dat er niets van je zaak overblijft wanneer brand uitbreekt. Dat zegt Saxion-student Daniël Minnegal (27) uit Glanerbrug. Hij heeft een studiebeurs gekregen om onderzoek te doen naar vier maatregelen die je als bedrijf kunt treffen om je gebouw écht brandveilig te maken.

"De term brandveilig betekent in Nederland vluchtveilig: je hebt als werknemer genoeg tijd om veilig uit een brandend pand te komen. Maar het gebouw waar je werkt, kan alsnog tot de grond afbranden", stelt Minnegal. Verspilling, noemt hij dat. "Van verzekeringsgeld dat moet worden uitgekeerd, maar ook van je gebouw en je bedrijfsproces."

Het onderwerp heeft de vierdejaars student Bouwtechnische Bedrijfskunde altijd al geïntrigeerd. "Zelf heb ik een bouwadviesbureau en kan ik me redden met alleen een laptop. Maar ik moest er niet aan denken dat ik een groot bedrijf zou runnen dat plotsklaps afbrandde. Ik zou helemaal gek worden."

Omzetverlies

Maar los daarvan: de kosten van het pand bedragen volgens hem slechts 20 procent van het totale verlies voor een ondernemer na een brand. "De verzekering keert de kosten voor het verloren gegane gebouw uit. Maar wat als je een machine had waar anderhalf jaar levertijd op zit? Dan draai je anderhalf jaar lang minder omzet."

Minnegal onderzoekt daarom hoe rendabel het is om extra maatregelen te treffen in gebouwen om miljoenenschades bij volledig afbranden te voorkomen. Hij analyseert vier maatregelen die bedrijven kunnen treffen. Van gewone brandmuren volgens het Bouwbesluit tot een brandmuur met daar bovenop een dakplaat, brandwerend materiaal, dakisolatie en een grindlaag. En van een sprinklerinstallatie tot een brandmuur die tot boven het dak uitstijgt.

Maar een brandmuur; die vertraagt toch alleen de verspreiding van het vuur? "Ja, maar ik ga er natuurlijk wel van uit dat de brandweer de brand komt blussen."

Beste oplossing
Zijn laptop staat barstens vol berekeningen. Minnegal heeft zich uitgebreid ingelezen over het onderwerp. Maar nog niet genoeg, vindt hijzelf. "Op internet wordt vaak verwezen naar boeken. Die wil ik dan ook lezen. Maar die boeken zijn erg duur. De boeken die ik wil, kosten samen circa 400 euro."

Met het geld en de literatuur heeft hij nu de tools om zijn onderzoek voort te zetten en een antwoord te vinden op de vraag wat dé oplossing is om te voorkomen dat bedrijfspanden volledig uitbranden. Zelf heeft hij al wel een idee. "Schrijf dat maar niet op, maar ik denk zelf dat die optie met de grindlaag op het dak als beste uit de bus komt. Zowel qua kosten als qua kans op het voorkomen van doorslag."

Wat de uitkomst ook is en welke beoordeling hij ook voor zijn onderzoek krijgt; uiteindelijk streeft Minnegal een hoger doel na. "Dat in elk bouwplan het belang van fire safety engineering wordt meegenomen. Of in gewone woorden: dat vanaf de eerste pennenstreep in een plan over een nieuw bedrijf rekening wordt gehouden met brandveiligheid."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.