Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

René en Irene maken zich hard voor een klimhal van 18m in Enschede

309956 rene en irene

René Geerlings uit Enschede is gepassioneerde klimmer, trainer en penningmeester van Stichting Topclimbing Twente. Samen met zijn vrouw Irene Pieper, oprichter van de Stichting TCT, is hij op zoek naar jong klimtalent in Enschede.

Problemen
Als het aan Geerlings ligt, kan in Enschede nog veel meer worden gedaan om jong sporttalent te begeleiden, te ontwikkelen en te ontdekken. Samen met Pieper gaat hij deze uitdaging al jaren aan. Ze zijn met hun stichting en drie trainers druk bezig met het scouten van jong talent in Enschede. Om hierin nog beter te kunnen faciliteren, zijn we hard op zoek naar één grote klimhal waarin we potentiële talenten kunnen trainen en steunen , legt Geerlings uit. Op dit moment maken ze met hun talenten en andere leden gebruik van het Arque Klimcentrum en de Cube Bouldergym. Maar volgens Geerlings is de plek in Enschede te beperkt. En niet alleen dat. Het constante wisselen van locatie is de grootste uitdaging voor zijn team. Het probleem is, dat de twee klimhallen door aparte ondernemers beheert worden. Dat maakt het voor ons lastig om vaste trainingsdagen af te spreken of de hallen voor een hele dag te kunnen huren.

Op dit moment proberen ze samen met Roy Elferink, coördinator Topsport en Talentontwikkeling bij Sportaal in Enschede, een soortgelijke sportcampus als in Zwolle voor Enschede te kunnen realiseren. Elferink is onder andere verantwoordelijk voor de Topsport in Overijssel en heeft contact met de beheerders van sportcampus in Zwolle. Dat is nog ver weg en we hebben er tot nu alleen over gepraat, maar het zou dé antwoord op ons probleem zijn voor de talentontwikkeling in Enschede , legt Geerlings uit. We willen het talent natuurlijk in de regio houden en met een campus zouden we het talent optimaal kunnen begeleiden.

Eigen klimhal
Een eigen klimhal op zo'n campus zou daarom de ultieme oplossing zijn. Het enige wat we nodig hebben is een gebouw met een hoogte van 18 meter , eist Geerlings. Waarom een klimhal een hoogte van 18 meter moet hebben? Geerlings probeert het uit te leggen. In de klimsport heb je drie overkoepelende disciplines. Dat zijn lead, boulder en speed , begint hij uit te leggen. Bij de lead zit de klimmer aan een touw vast en moet binnen zes minuten de muur beklimmen. Dat heeft iedereen wellicht een keer gedaan. Ten tweede kunje bouldern. Deze discipline eist veel coördinatie en kracht. Hier klim je zonder touw op een maximale hoogte van vierenhalf meter. Tot slot, bij de speed, moet je op tijd 16 meter naar boven klimmen. Vandaar dat we ook zo'n hoge hal nodig hebben. Voor Geerlings is het onbegrijpelijk dat er in heel Nederland geen enkele klimhal bestaat waar je alleen maar voor de speed kan trainen. Gek toch? Hoewel we zo veel klimtalent hebben. Denk bijvoorbeeld aan Sam Swalué. Ze is meervoudig Nederlands kampioen en recordhouder in de speed. Het is niet te overhoren dat Geerlings trots is het Enschedese talent te begeleiden.

Onderschat
Geerlings en Pieper proberen de verschillende disciplines samen met de talenten zo goed mogelijk onder te knie te krijgen. Klimmen houdt niet op bij deze drie disciplines. Het gaat met name ook om de conditie en de kracht van een sporter , aldus Geerlings.

Vaak trainen we ook in Duitsland. Dat is net zo makkelijk en hier kunnen we bijvoorbeeld wel voor de speed oefenen , vertelt Geerlings. Hij vindt het jammer dat de training voor sportklimmen in Enschede niet goed is ontwikkeld. Dat komt mede door het feit dat klimmen als sport nog niet bekend genoeg is. Mensen zijn dol op voetbal, schaatsen en hockey, maar dan houdt het ook zomaar weer op , aldus Geerlings.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.