Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

MST blijft vernieuwen: operatierobot onderweg naar Enschede

310633 download9

Het mag dan financieel niet florissant gaan met ziekenhuis MST in Enschede, de innovaties in goede zorg gaan gewoon door. Zo krijgt het ziekenhuis een Da Vinci-operatierobot en stuurt het Thoraxcentrum aan op een hightechbehandelmethode: de Cardioband.

Er hangt een opgetogen sfeer in het Thoraxcentrum, of het 'beterhuis', zoals cardioloog Patrick Verhorst het liever noemt. "We zijn hier niet om mensen ziek te maken, maar beter." Op zijn gezicht staat een glimlach. Want ook al zit het ziekenhuis krap bij kas, komen er toch allerlei vernieuwingen op het centrum af.

Operatierobot
Een daarvan is de operatierobot Da Vinci. De hoofdgebruikers worden de urologen, maar de hartchirurgen kunnen amper wachten ook hun voordeel met de geavanceerde machine te doen. De robot kan worden ingezet bij delicate operaties aan het hart, waarbij bijvoorbeeld hartkleppen worden vervangen of gerepareerd. In Oost-Nederland zet alleen ziekenhuis Isala, in Zwolle, daarvoor de robot in.

Cardioband

Het Thoraxcentrum wil komend voorjaar ook de cardioband gaan toepassen. Dat is een hightechoperatietechniek waarbij een bandje om de bovenkant van de hartklep wordt vastgemaakt. Door na plaatsing een draad aan te trekken kan de opening iets worden verkleind. De lekkage van de klep wordt zo verholpen.

"In Duitsland zijn ze daar al verder mee, en hier willen we dat nu ook gaan doen. Je moet blijven innoveren", zegt Verhorst. Vorige week is het eerste gesprek met de leverancier geweest. Het MST is een van de eerste ziekenhuizen in Nederland die de cardioband gaat gebruiken. Alleen het LUMC in Leiden is de Enschedeërs voor. Daar beginnen ze deze maand al.

Hartoperaties

Het aantal hartoperaties waarvoor de borstkas moet worden geopend is de laatste jaren flink afgenomen. Het MST maakt steeds vaker gebruik van 'minimaal-invasieve technieken'. Thoraxchirurg Winston Lynch: "In plaats van een grote snee waarbij we het borstbeen doornemen, benaderen we het hart via de zijkant van de borstkas. We sluiten de patiënt dan via de lies aan op de hart-longmachine. Het voordeel is dat je alleen wat kleine sneetjes hoeft te maken en het herstel vaak sneller gaat."

Verhorst is blij dat er ook in de huidige omstandigheden ruimte blijft om te vernieuwen. "Wil je vooroplopen, moet je mee in nieuwe ontwikkelingen. We hebben een heel groot verzorgingsgebied en staan als Thoraxcentrum qua grootte op de vijfde plaats in Nederland. We zijn het aan de patiënten verplicht de beste zorg te leveren."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. - Foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.