Na 1 januari zijn er nog steeds ruim 200 zorgaanbieders die door de Twentse gemeenten betaald kunnen worden voor jeugdzorg en zorg uit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Precies een jaar geleden kondigden de 14 Twentse gemeenten aan de kwaliteitseisen aan zorginstellingen zo aan te passen dat veel instellingen buiten de boot zouden vallen, maar omdat het ontwikkelen van de nieuwe systematiek langer duurt dan gepland komt van dat voornemen voorlopig niets terecht.
'Nooit een doel op zich'
Vanaf 2018 zouden contracten worden afgesloten met vermoedelijk nog maar 'enkele tientallen' van de 218 zorgaanbieders die tot dan toe gemeenschapsgeld incasseerden, vertelde wethouder Jurgen van Houdt van Enschede een jaar geleden. De rest zou door de verhoogde eisen buiten de boot vallen. "Het is jammer dat het niet gelukt is voor 2018", zegt Van Houdt nu. "Maar het verkleinen van het aantal gecontracteerde instellingen was nooit een doel op zich. Van belang was om een systeem te bedenken waarin we met alle Twentse gemeenten goede zorg zouden inkopen tegen de juiste prijs en bij bonafide aanbieders. En het kost nou eenmaal tijd om daar met veertien gemeenten uit te komen."
Duiveluitdrijving via WMO
Uit een vergelijking tussen de gecontracteerde zorgaanbieders van dit jaar en volgend jaar blijkt echter dat 'slechts' vijftien aanbieders zijn afgevallen. In een geval gaat het om een instelling die door de gemeenten is geroyeerd: in juni werd het contract met de stichting Ezra Zorg verbroken nadat daar op kosten van de WMO een duiveluitdrijving was toegepast. Vier instellingen ontbreken op de lijst van volgend jaar omdat ze failliet gingen, tien instellingen zijn gestopt met het verlenen van zorg.
De afgelopen zomer heeft het samenwerkingsverband van Twentse gemeenten Samen14 de huidige contracten verlengd tot 1 januari 2019, zo blijkt uit navraag bij zorgondernemers. Van Houdt bevestigt dat. Dat is gedaan zijn omdat de ontwikkeling van het nieuwe inkoopmodel 'meer tijd heeft gevraagd dan verwacht. Het voornemen van de grote schoonmaak heeft daardoor in ieder geval een jaar vertraging opgelopen.
Fraudebestrijding
De kwaliteitseisen in het toekomstige model vraagt volgens Van Houdt meer van zorgondernemers. "Het is geen kwestie meer van een vinkje zetten als je denkt te voldoen aan de eisen, je zult echt moeten bewijzen dat je als organisatie ergens over beschikt." Voorbeelden zijn geschoold personeel en professionele zorgplannen. De gemeente Enschede zegt in de tussentijd goed te controleren op de zorgaanbieders die nu gecontracteerd zijn. "Niet voor niets heeft de gemeente 400.000 euro extra uitgetrokken voor fraudebestrijding."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede