Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

AUDIO Onderzoek UT: patiënten weten niet wat ze met e-health hulpsites aanmoeten

313368 utwente spiegel 22

Patiënten hebben vaak geen idee wat ze met e-health hulpsites aanmoeten. De sites zijn onduidelijk en er is te weinig begeleiding van zorgverleners. Dat blijkt uit onderzoek van Floor Sieverink van de UT. 1Twente sprak maandag met haar, beluister het interview hieronder.

Sieverink deed uitgebreid onderzoek naar het gebruik van zogeheten patiëntenportalen . Patiënten met diabetes, copd of hartfalen kunnen zich daar aanmelden voor hulp en ondersteuning. Via zelfmonitoring krijgen ze een beter beeld van hun aandoening en kunnen zorgverleners door de informatie hulp meer op maat snijden. Ook kunnen ze soms korte vragen stellen.

De praktijk blijkt weerbarstig. Van de duizenden mensen die inloggen op zo n website, komen de meesten niet verder dan het openingsscherm. Degenen die proberen iets in te vullen, raken snel ontmoedigd. Ze verdwalen in de opties, begrijpen de vragen niet, en zien vervolgens geen meerwaarde van hun inzet.

Betrokken
Om dit soort hulpsites goed te laten werken, zouden volgens Sieverink patiënten al vanaf het begin betrokken moeten worden. Patiënten zijn aanvankelijk best enthousiastmaar ze willen wel weten wat er van hen wordt verwacht. Wat gebeurt er met de gegevens en hoe gaat hen dat helpen. Als ze de meerwaardeniet zien, haken ze af.

Het helpt daarbij, meent Sieverink, als ook zorgverleners zoals huisartsen goed nadenken hoe e-health hen kan helpen. Het is mooi als iemand drie maanden de eigen bloeddruk meet, maar je moet als arts wel nadenken hoe je die informatie wilt gebruiken in je consult. Pas als je zelf een helder beeld hebt, kun je de patiënt motiveren.

Niet tussen de oren
Sieverink erkent dat e-health bij zorgverleners nog niet tussen de oren zit. Ze zien wel dat het wat kan toevoegen, maar daadwerkelijk gebruiken is een ander verhaal. E-health moet in de bestaande zorgpraktijk worden ingepast. Je moet er tijd en energie in steken. Die bereidheid is er alleen als alle partijen de meerwaarde van e-health zien.

Het is voor het eerst dat er zo grondig onderzoek is gedaan naar de vraag waarom patiëntenportalen voor e-health vaak ondermaats presteren. Sieverink promoveerde donderdag.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.