Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Buitengebied Twente heeft in 2019 glasvezel

314342 download 10 1

De aanleg van glasvezel in het buitengebied is definitief van start gegaan. 63 procent van de buitengebiedbewoners doet mee.

Wethouders Hans van Agteren, Annette Nijhuis, Mariska ten Heuw en Jan Martin van Rees staken woensdag samen met TwenteGlas en Piet Grotenboer, directeur Glasvezel buitenaf, de eerste schop in de grond.

Voldaan
Begin 2019 krijgt zo'n 63 procent van de 4.400 huishoudens in Zuidoost-Twente internet via glasvezel. Het gaat om de gemeenten Hengelo, Enschede, Haaksbergen en Losser. Met de 63 procent is voldaan aan de enige eis die initiatiefgroep CIF (Communication Infrastructure Fund), oftewel Glasvezel buitenaf, stelde: een minimale deelname van 50 procent.

"In vergelijking met andere regio's is dat een hoog percentage", vertelt Van Agteren. "Meestal ligt de opkomst rond de geëiste 50 procent. Daarnaast zijn we natuurlijk hartstikke content dat de buitengebieden straks ook gebruik kunnen maken van snel internet."

800 kilometer
De groene buizen liggen al een tijdje langs de wegen, omdat aannemer Allinq al begon met de voorbereiding. Naar verwachting zijn de graafwerkzaamheden eind 2018 afgerond. "In totaal legt de aannemer 800 kilometer buizenmateriaal", aldus Van Agteren. "Nadat de buizen zijn gelegd, worden de glasvezels er ingeblazen."

Begin van dit jaar gaf CIF ineens aan dat bewoners in de buitengebieden 'substantieel meer' moeten betalen dan in eerste instantie was afgesproken. Gemeenten en stichting TwenteGlas waren er niet mee eens. Huishoudens en bedrijven moeten 12,50 euro in plaats van 9,95 euro betalen.

Marieke Seinen van CIF: "Het aanbod moet voor iedereen in het buitengebied hetzelfde zijn en bovendien voor aannemer, initiatiefgroepen en bewoners interessant blijven. Er was een klein aantal huizen - 4 procent - dat niet ons standaardglasvezelaanbod kon ontvangen. Maar we wilden deze huishoudens ook meenemen. We hebben de prijs van het pakket moeten verhogen, maar daardoor heeft iedereen nu hetzelfde aanbod. Anders hadden deze huishoudens bij moeten betalen en dat is niet eerlijk."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.