Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Atak in Enschede verloor eerst de faam en nu de naam

314586 atak foto

Een tweet van Rob Hoveling. De ex-Tukker is een van de meest fanatieke concertgangers van Nederland. Stad, land en buitenland reist hij af. Van festivals tot intieme optredens. Toen donderdagavond laat het nieuws bekend werd dat Atak, het poppodium van Enschede, ophoudt te bestaan, reageerde hij: 'Daar maakte ik mijn debuut als concertbezoeker. Bij Vengeance...'

Het moet velen zo zijn vergaan. De kennismaking met live gespeelde rock had plaats in kleine zalen in de eigen regio. Donkere holen, waar gerookt werd en met bier werd gegooid, als het enthousiasme daar om vroeg. Tot 2008 zat Atak in zo'n donker hol in wat toen bovendien een achterafstraat was in het centrum van de stad, de Noorderhagen. De muren zwart, het podium laag en het volume zo hard dat elke conversatie verder onmogelijk was.

Kokerjuffer
Atak zetelde in die jaren (1983-2008) op historische grond in een roemrucht pand. Het was hier waar De Kokerjuffer had gezeten, de jeugdwelzijnsinstelling die begin jaren 80 op het voor die tijd grensverleggende idee kwam de verkoop van softdrugs te legaliseren. De controverse liep zo hoog op dat hoofdofficier van justitie, Rolph Gonzalves, besloot De Kokerjuffer te sluiten. Het tegendraadse, vrijgevochten imago bleef aan de plek kleven, ook al omdat de muziek die Atak bracht bij die cultuur paste.

Verhuizen
Organisaties professionaliseerden, de donkere holen bleken niet langer aan de eisen van hygiëne en veiligheid te voldoen. Het werd tijd te verhuizen, deze ontwikkeling was zichtbaar in alle steden. Atak bleef in de buurt. 300 meter verderop vond het poppodium onderdak in de nieuwbouw van de schouwburg. Schone, heldere, haast klinische ruimtes. Twee popzalen zowaar, een voor 800, een voor 300 bezoekers. Cultureel zeer verantwoord en mooi, maar weinig 'rock-'n-roll!'

In het eerste jaar ging het nog, maar al snel verloor Atak het van de andere podia in het land en in de regio. Bij Metropool in Hengelo werd slimmer, slinkser en actueler geprogrammeerd. Consequenter en regelmatiger ook. Publiek bouw je op door continuïteit. In de programmering van Atak vielen veel te veel gaten. Naar buiten toe leek het ook alsof de directie het niet zo interesseerde en genoegen nam met de wekelijkse of maandelijkse avondjes metal, Basic Grooves en een singer-songwritercompetitie.

Beeldvorming
Wat voor de beeldvorming ook niet hielp was de onduidelijkheid over wie wat organiseerde onder het gedeelde dak van het Wilminktheater. De website van Atak kondigt voor volgend jaar vier optredens aan van Marco Borsato, maar die hebben plaats in het Muziekcentrum. Zo heeft Atak steeds meer het eigen gezicht verloren.

Tel daar het 'continuïteitsvraagstuk' bij op en de stap van de wethouder om Hengelo te vragen de popprogrammering van Enschede te verzorgen is een logische. Tijdelijk, wel te verstaan. Het maakt de weg en de tijd vrij voor de vorming van Poppodium Twente, dat straks de naam van Atak op de gevel vervangt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: George Nusmeijer
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.