Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Twentse Wensambulance heeft eigen grote wens: nieuwbouw

314518 838059

Iit de as van de vernietigende brand eind vorige maand lijkt toch iets moois te verrijzen. De toekomst van de Twentse Wensambulance lijkt verzekerd van plannen voor nieuwbouw.

Een verwoestende brand legde het onderkomen van de Stichting Twentse Wensambulance aan de Burgemeester van Veenlaan eind vorige maand in de as. In een klap was de stichting bijna alles kwijt. Vier van de vijf ambulances konden nog wel worden gered. Voorzitter Cor Havelaar laat zich echter door het drama niet uit het veld slaan en heeft alweer grootse plannen voor de toekomst: een nieuw pand bouwen, ergens in Twente.

De kantoorruimte aan de Getfertsingel, het momentele onderkomen van de Wensambulance, is nog vrij leeg. Er staan een paar bureaustoelen en tafels met daarop computers. In de hoek liggen zes Senseo-apparaten. De keukenkastjes zijn gevuld met mokken, en dat is het dan ook wel zo'n beetje.

Cor Havelaar is echter blij met alles wat hij krijgt. En wat de stichting zelf niet kan gebruiken, schenkt hij aan minimagezinnen. Hij werpt zijn blik op de computers achter hem. De giften van particulieren en bedrijven doen hem goed. "Het toont aan hoe groot ons draagvlak is in Twente", zegt de voorzitter met een glimlach.

Behelpen
Al twee dagen na de brand kreeg Havelaar met zijn wensambulance de ruimte aan de Getfertsingel toegewezen. Het gebouw is eigendom van bouwbedrijf Koopmans, die ook eigenaar is van het afgebrande complex aan de Van Veenlaan. Een paar meter verderop staan de vier overgebleven ambulances geparkeerd in een loods. "Ja, het is wat meer behelpen", moet Havelaar erkennen.

Aan de Van Veenlaan had hij alles bij elkaar: een trainings- en werkruimte en in hetzelfde gebouw stonden de wensambulances. "Nu moeten we bijvoorbeeld de lakens en andere benodigdheden in het kantoor opbergen. Die kunnen niet in een vochtige loods blijven. Maar gelukkig kunnen we wel de wensen blijven uitvoeren."

Dat zijn wensen van mensen met een langdurige chronische ziekte en mensen in de terminale levensfase. Jaarlijks laat de stichting er zo'n 300 tot 350 in vervulling gaan en dat kan niet zonder de hulp van vrijwilligers en financiële donaties van particulieren en bedrijven.

De steun aan de wensambulance vanuit de samenleving is al jaren onverminderd groot. En daar ziet Havelaar een mooie kans voor de toekomst van de stichting: een gloednieuw gebouw met kantoor, magazijn, trainingsruimte en een plek voor vijf ambulances, bekostigd door de Twentse samenleving.

Netwerk
Hij beseft zich terdege dat het een ambitieus plan is om de nieuwbouw te financieren door middel van giften. "Maar ja, je moet toch ergens beginnen? Bovendien heb ik in al die jaren een groot netwerk opgebouwd, dus ik kan het altijd proberen", zegt Havelaar.

Hij is zelfs al voortvarend met zijn idee aan de slag gegaan. Op tafel liggen vellen papier met daarop een afbeelding van hoe het pand eruit zou kunnen zien. Hij wijst naar een plattegrond van het gezondheidspark in Hengelo. "Kijk, dat zou een mooie locatie zijn: dichtbij het Hengelose ziekenhuis en het hospice waar mensen verblijven waar we de wensen voor uitvoeren. Misschien wil de gemeente ons die grond wel in bruikleen geven", zegt hij hoopvol.

Nee, de gemeente Hengelo weet nog niks van zijn plan. De Twentse lobby moet nog beginnen. Twee architectenbureaus maken voor hem kosteloos een schets en een kostenberekening. Pas daarna kan hij met zijn plan langs gemeentehuizen in de regio, bedrijven en serviceclubs. "Daar ga ik het komende jaar mijn verhaal doen in de hoop dat ze ons financieel of met materiaal willen steunen", licht de Enschedeër toe. Ook wil Havelaar BN'ers met Twentse roots vragen of zij iets voor de stichting kunnen betekenen.

Vochtige ogen
Het doet hem zichtbaar pijn als hij terugblikt op de gitzwarte dagen na de brand. "Alles is verloren gegaan", zegt hij met vochtige ogen. "Ook de briefjes met daarop teksten als 'Papa heeft het zo leuk gehad'. Dat vind ik misschien nog wel het ergste van allemaal." De vele steunbetuigingen vanuit de samenleving houden hem sterk. "Tukkers zijn Tukkers. Als zij zeggen dat het goed komt, dan komt het ook goed."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.