Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

3 bijzondere faillissementen in Twente in 2017

314807 820815

Het ziet er naar uit dat het aantal faillissementen in Nederland uitkomt op het laagste niveau sinds 2001. Dat geldt ook voor deze regio. Overzicht met het grootste, meest spraakmakende, meest bijzondere, minst verwachte en meest raadselachtige faillissement in Twente in 2017.

De grootste: TuunteHet grootste bankroet in de regio was in 2017 de val van de Twents-Achterhoekse modeketen Tuunte. En dat terwijl Tuunte in het voorjaar nog aankondigde de Randstad te willen veroveren en 30 nieuwe winkels te openen. De winkelketen leed al jaren verlies. Van de ruim 40 winkels gingen er na het faillissement 19 dicht, waarvan 7 in deze regio. De overige vestingen zijn voortgezet door Jola Mode, uit het zuiden van het land, en voormalig Tuunte-eigenaar Rene Rootinck. Hij was 32 jaren lang directeur en eigenaar van Tuunte Fashion en op het moment van het faillissement behalve commissaris ook aandeelhouder. Van de 250 medewerkers van Tuunte konden er circa 140 in dienst blijven. Namens 108 ontslagen werknemers, stapt CNV Vakmensen nu naar de rechter, omdat volgens de bond doelbewust op een bankroet is aangestuurd om van oudere werknemers en langdurige vaste contracten af te komen. Na de doorstart gingen de banen naar nieuwe tijdelijke en goedkopere krachten.

Het meest spraakmakende: Pim Polman
Meest spraakmakende faillisssement uit 2017 was dat van projectontwikkelaar Pim Polman (70) uit Boekelo, na een jarenlange vete met vastgoedbank Propertize. Polman en Propertize vroegen afgelopen jaar elkaars faillissement aan. Uiteindelijk kreeg Propertize gelijk bij het gerechtshof in Arnhem. De bank dacht Polman daarmee definitief op de knieën te hebben, maar moest in onderhandelingen met curator Jacques Daniëls toch water bij de wijn doen. Zo bleef Polman (70) eigenaar van drie van de ruim 30 bedrijfspanen en kantoren, die hij in portefeuille had. De kleurrijke vastgoedontwikkelaar uit Boekelo hield dus inkomsten uit huur en wordt daardoor niet geheel ridder te voet. En dat was waar de bank op uit was, zo betoogden Polmans advocaten in de verschillende kort gedingen die in deze zaak werden gevoerd. Propertize wilde Polman 'financieel ruïneren' en 'uitroken', zo werd gesteld. Polman dicteerde na zijn bankroet een journalist van Tubantia: Schrijf maar op: bankiers zijn de grootste schooiers.

Het minst verwachte: Sylva Bouw
De bouwwereld schreeuwt om bouwvakkers, aannemers kunnen het werk niet aan. Maar ondanks die oververhitte markt gingen er afgelopen jaar in Twente toch nog een paar bouwbedrijven failliet. Waarvan het 84 jaar oude Sylva Bouw in Enschede/Oldenzaal het bekendst was. Sylva Bouw bezweek onder een schuldenlast van bijna een miljoen euro. Waar de omzet bij andere bouwbedrijven in de lift zat, daalde die in 2016 bij Sylva met 30 procent. Het bedrijf had nog 25 werknemers. Dat waren er in 2008 bij het begin van de crisis nog bijna 60. Tien van hen konden terecht bij Wilmink-Oosterveld uit Borne dat de activiteiten over nam. Een Ander oud Twents bouwbedrijf dat failliet ging is Gebr. Kleinjan in Haarle (12 werknemers). Gebr. Kleinjan, dat sinds 1873 bestond, werd overgenomen door Roelofs & Haase uit Rijssen. Ook Proimmohaus uit Vroomshoop en bouwer Kabo-Gerbouw uit Nijverdal vielen in 2017 om.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Voorbeeldfoto: Lenneke Lingmont
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.