Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

33.000 'Duitse banen' voor het oprapen voor Enschedeërs

316098 station munster

Een snelweg of intercity naar Münster kan de poort zijn naar tienduizenden banen voor Enschedeërs. In Duitsland en bij Arnhem liggen banen voor het oprapen, zegt een gemeentelijke studie. Maar dan moeten er eerst wat grensbarrières worden overwonnen.

Enschede is op gebied van woon-werkverkeer een gesloten bolwerk. Er gaan weinig inwoners voor hun baan naar een plek buiten Twente. Het opleidingsniveau van Enschedeërs is lager dan gemiddeld en uit onderzoeken blijkt dat lageropgeleiden minder willen reizen voor hun werk. Hoogopgeleiden zijn daartoe bereid, maar de grens ligt bij een uur met de auto of trein voor een enkele reis. Enschede heeft moeite om hoger opgeleiden te behouden voor de stad, omdat zij in een uur niet veel verder komen dan Deventer en binnen dat gebied de banen voor hoger opgeleiden niet voor het oprapen liggen.

Reistijd is probleem
Werk aan de winkel dus. Voor een goede ontwikkeling van de stad is bereikbaarheid een pre. De gemeente heeft uitgezocht waar de kansen liggen. De Randstad komt als slechtste uit de bus, omdat een uur reistijd met de huidige stand van techniek onhaalbaar en onbetaalbaar is. Zwolle is te doen, maar levert naar verhouding 'weinig' potentiële nieuwe banen op.

Een betere optie is Arnhem. Daar liggen bijna 13.000 banen (3.700 voor hoger opgeleiden) te wachten. Door de N18 tot Varsseveld op te waarderen tot snelweg (A18) wordt de reistijd met 24 minuten teruggebracht tot ongeveer een uur. De potentie van Münster en omgeving is nog veel groter. Daar zijn 33.000 banen in een uur bereikbaar als van de N35/B54 een autosnelweg wordt gemaakt. Een volwaardige intercity op het traject Enschede-Münster heeft hetzelfde effect.

De kosten van elk van bovenstaande maatregelen variëren van 1,5 tot 2 miljard euro. Om dat geld los te krijgen is een sterke lobby nodig naar verschillende overheden. Enschede gaat nu de beste tactiek daarvoor bepalen. Bovendien is aanvullend onderzoek nodig. De 33.000 'Duitse banen' zijn alleen aan te boren als andere barrières (taal, cultuur, diploma's) worden geslecht. Sterker: alleen het opheffen van die blokkades kan al een enorm effect hebben. Dat onderzoek krijgt dan ook voorrang.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.